Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Lai cīnītos ar migrantu pieplūdumu, ES piešķirs Spānijai desmitiem miljonu eiro

© Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piešķirs Spānijai desmitiem miljonu eiro, lai palīdzētu tai tikt galā ar augošo nelegālo migrantu pieplūdumu no Marokas, trešdien pavēstīja Eiropas Savienības (ES) ziņu avots.

Spānijas premjerministra Pedro Sančesa sociālistu valdība svētdien pieprasīja 30 miljonus eiro no ES patvēruma un migrācijas fonda. Situācija Spānijā ir radījusi nepieciešamību ātri atbildēt uz šo pieprasījumu, jo valsts drošības spēki ir pārslogoti, sacīja ziņu avots.

Spānijā pa jūru ir ieradušies apmēram 23 000 migrantu, bet vēl 307 ir gājuši bojā

Spānija ir nomainījusi Itāliju kā valsts, kur pēc Vidusjūras šķērsošanas ierodas visvairāk nelegālo migrantu, jo Lībijas varas iestādes ir apgrūtinājušas migrantu nokļūšanu Itālijā. Šogad Spānijā pa jūru ir ieradušies apmēram 23 000 migrantu, bet vēl 307 ir gājuši bojā, mēģinot to izdarīt, liecina ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) dati.

Finansējumu no šī fonda saņems arī Grieķija, kas pirms mēneša to pieprasīja, lai tiktu galā ar migrantu pieplūdumu no Turcijas teritorijas. EK pārraudzītajā patvēruma un migrācijas fondā pašlaik ir vairāki simti miljonu eiro. Eiropas Komisijas prezidentam Žanam Klodam Junkeram trešdien bija paredzēta telefonsaruna ar Sančesu par šo jautājumu.

ES finansējumu ir plānots piešķirt arī Marokai, no kuras daudz migrantu dodas uz Spāniju.

Junkers vēstulē Sančesam tomēr brīdināja, ka līdzekļi Marokai pašlaik ir ierobežoti, jo daudzas ES valstis nav iemaksājušas solītās summas ārkārtas fondā Āfrikai.