Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ASV un ES vienojas par kopīgiem soļiem tirdzniecības strīda atrisināšanai

© AP/Scanpix

ASV un Eiropas Savienība (ES) ir panākušas vienošanos par kopīgiem soļiem tirdzniecības strīda atrisināšanai, trešdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pēc tikšanās Baltajā namā.

Vienošanās, kuras detaļas gan maz tika izpaustas, nozīmē to, ka Vašingtona neīstenos draudus par muitas tarifu noteikšanu automašīnām, kas kaitētu Vācijas autobūvniekiem.

"Mēs gribam tālāk stiprināt šīs tirdzniecības attiecības visu Amerikas un Eiropas pilsoņu labā"

Tramps un Junkers, kas vairāk nekā divas stundas tikās Baltajā namā, pēc tam solīja strādāt, lai "atrisinātu" jautājumu par ASV noteiktajām muitas nodevām tērauda un alumīnija importam, kas izraisījušas ES un citu ASV sabiedroto sašutumu.

"Mēs šodien panācām vienošanos"

"Mēs gribam tālāk stiprināt šīs tirdzniecības attiecības visu Amerikas un Eiropas pilsoņu labā," Tramps sacīja paziņojumā no Baltā nama Rožu dārza.

"Mēs šodien panācām vienošanos," Junkers sacīja reportieriem pēc sarunām ar Trampu. "Mēs esam identificējuši vairākas jomas sadarbībai."

Tikšanās iznākums, šķiet, ir uzvara Trampam, kurš bija apliecinājis saviem atbalstītājiem, ka viņa konfrontējošā tirdzniecības stratēģija būs auglīga, un kurš ir maz piekāpies sarunās ar ES.

Tramps sacīja, ka viņš ar Junkeru vienojās "sākt jaunu fāzi" ASV un ES attiecībās un "strādāt kopā nulles tarifu, nulles netarifu barjeru un nulles subsīdiju virzienā rūpniecības precēm ārpus autoindustrijas".

Tramps arī sacīja, ka ES apņēmusies palielināt ASV dabasgāzes un sojas pupu importu.

"Man bija nodoms šodien panākt vienošanos. Un mēs panācām vienošanos," pēc tikšanās sacīja Junkers.

Viņš atzina, ka šo vienošanos tomēr nosaka "sapratne, ka tikmēr, kamēr mēs vedam sarunas … mēs atturēsimies no tālākiem tarifiem un izvērtēsim pastāvošos tarifus tēraudam un alumīnijam".

"Apsveicu @JunckerEU, @realDonaldTrump: Ir panākts lūzums, kas var novērst tirdzniecības karu & izglābt miljoniem darbavietu! Lieliski globālajai ekonomikai!" tviterī paziņoja Vācijas ekonomikas ministrs Pēters Altmaiers.

Tramps arī panāca ES apņemšanos sadarboties ar ASV Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) reformēšanai. Viņš ir žēlojies, ka PTO esot netaisnīga pret ASV, lai gan ASV šajā organizācijā ir guvušas uzvaru vairumā strīdu pret Ķīnu un citām valstīm.

ES tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma, kas pavadīja Junkeru braucienā uz Vašingtonu, apsveica panākto vienošanos un tviterī rakstīja, ka viņa "smagi strādās, lai virzītu šo darbu uz priekšu tuvākajos mēnešos".

Vienošanās detaļas un mehānismi, kā arī laiks tās īstenošanai vēl ir jāizstrādā, un tās pozitīvā ietekme varbūt kādu laiku nebūs redzama.

Junkers sacīja, ka ES jau importē 35% dabasgāzes no ASV ražotājiem, bet centīsies to pirkt vairāk.

"Mēs esam gatavi investēt infrastruktūrā un jaunos termināļos, kas var sekmēt enerģijas importu no ASV un citurienes, bet galvenokārt no ASV, ja būs pareizi apstākļi un konkurētspējīgas cenas," Junkers sacīja pēc tikšanās Baltajā namā.