Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES grib izvietot bēgļus ārpus bloka robežām

© AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderi nākamnedēļ paredzētajā samitā varētu atbalstīt "izkāpšanas platformu" izveidošanu ārpus bloka, kur tiktu izvietoti ceļā uz Eiropas krastiem jūrā izglābtie nelegālie imigranti, liecina samita dokuments, kas nonācis ziņu aģentūras DPA rīcībā.

Tās atrastos valstīs ārpus ES robežām, sacīja ES diplomāts, kas šo dokumentu raksturoja kā "potenciālu maiņu spēles noteikumos".

Dokumenta projektā, ko sagatavojis Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska birojs, dalībvalstis aicinātas atbalstīt "reģionālo izkāpšanas platformu attīstīšanas koncepciju".

Tās atrastos valstīs ārpus ES robežām, sacīja ES diplomāts, kas šo dokumentu raksturoja kā "potenciālu maiņu spēles noteikumos" attiecībā uz to, lai nelegālo imigrantu acīs mazinātu Vidusjūras šķērsošanas pievilcību.

Šie uzņemšanas centri, kas tiktu administrēti kopā ar Starptautisko Migrācijas biroju un ANO bēgļu aģentūru, "nodrošinātu ātru procedūru, lai nošķirtu ekonomiskos migrantus no tiem, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība", teikts dokumenta projektā.

Tusks pirms 28.-29.jūnija samita izvērsis spraigas diplomātiskās aktivitātes ar vizītēm Zviedrijā, Spānijā, Itālijā, Austrijā, Ungārijā un Vācijā, kas plānotas šajā un nākamajā nedēļā.