Latvija atzīmēs ES dzimšanas dienu; Uzvaras parkā plaši svinēs 9. maiju

© F64 Photo Agency

Ar plašu pasākumu klāstu šodien Latvijā tiks svinēta Eiropas diena jeb Eiropas Savienības (ES) dzimšanas diena, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

Dažādās akcijās būs iespējams gan iepazīt Eiropas kultūras mantojumu, gan dažādu Eiropas valstu tradīcijas, gan arī Eiropas fondu finansējuma dažādību.

ES mājā no plkst.8 notiks dažādas izglītojošas aktivitātes par ES. Tāpat ES mājā varēs piedalīties radošā akcijā "POGA - piederi un deri Latvijai un Eiropai". Eiropas dienā ikviens aicināts iekļaut savā apģērbā zilus un dzeltenus toņus vai aksesuārus, lai vizuāli piedalītos Eiropas dienas svinībās. Plkst.13 pie ES mājas notiks simbolisks košo skrējiens, kura dalībnieki ar krītiņiem atstās sveicienus Eiropas dzimšanas dienai uz pilsētas ietvēm un laukumiem.

Atzīmējot Eiropas Kultūras mantojuma gadu, interaktīvas un izzinošas aktivitātes atvērto durvju dienā piedāvās ES māja, Ārlietu ministrija (ĀM), Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes birojs, Saeima un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un daudzas citas organizācijas.

Visas dienas garumā iedzīvotāji tiešsaistē vietnē "www.esmaja.lv" varēs kārtot Eiropas eksāmenu, kas ir tests, lai visu vecumu cilvēki varētu pārbaudīt savas zināšanas un izpratni par dzīvi Eiropā. Testu iespējams pildīt jebkura veida ierīcēs - telefonos, planšetēs un datoros. Testa dalībniekiem ir jāatbild uz 20 jautājumiem un labākie dalībnieki saņems vērtīgas balvas.

Savukārt visas dienas garumā Rīgā, parkā pie Uzvaras pieminekļa, ar plašu koncertu programmu tiks svinēta 73.gadadiena kopš bijušās Padomju Savienības uzvaras pār nacistisko Vāciju. Plānots, ka pasākumu apmeklēs vairāki desmiti tūkstoši cilvēku.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa no plkst.9 līdz 23 pieteikts ikgadējais biedrības "9.may.lv" pasākums, kā mērķi norādot fašisma sagrāves svinēšanu. Šis pasākums pēdējos gadus pulcējis vairākus desmitus tūkstošus cilvēku. Organizatori pieteikumā norādījuši, ka tajā piedalīsies vismaz 10 000 cilvēku, lai gan pērn to apmeklēja 55 000.

F64 Photo Agency

Pasākumi parkā sāksies plkst.10 ar svinīgo ziedu nolikšanas ceremoniju pie pieminekļa. Kā norāda biedrības pārstāvji, ceremonijā piedalīsies politiķi, vairāku valstu vēstnieki, kā arī sabiedrisko organizāciju vadītāji. Ceremoniju atklās Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), un plānots, ka ar uzrunu pie pasākuma apmeklētājiem viņš vērsīsies arī pēcpusdienā.

Īpašais viesis šajā gadā būs krievu mūziķis Gariks Sukačevs. Dienas gaitā apmeklētājiem muzicēs dažādu tautu instrumentālie ansambļi un orķestri no Krievijas, Baltkrievijas un citām valstīm. Vakarā gaidāms arī salūts.

Paralēli pasākumam Uzvaras parkā, no plkst.14 līdz 18 notiks gājiens ar nosaukumu "Nemirstīgais pulks". Pulcēšanās paredzēta plkst.15 Uzvaras parka zonā, iepretim viesnīcai "Maritim". Aleksandra Grīna bulvāra un Raņķa dambja krustojumā sāksies svinīga sapulce un koncerts. Savukārt plkst.16 sāksies kolonnas veidošana un gājiena kustība pie Uzvaras pieminekļa pēc saskaņotā maršruta - A.Grīna bulvāris-Slokas iela-Uzvaras parks. Plānots, ka gājienā piedalīsies ap 1000 cilvēku.

Gājiens ar šādu nosaukumu 9.maijā notika arī pērn, un tika norādīts, ka tā mērķis ir pieminēt Otrajā pasaules karā kritušos, kas cīnījās sabiedroto rindās. Gājiena "Nemirstīgais pulks" ideja ir patapināta no Krievijas.

Abu pasākumu pieteikumi domē ir iesniegti likumā noteiktajā kārtībā un pašvaldība ir saskaņojusi to norisi.

9.maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Tradicionāli krievvalodīgo vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā.

Ierasts, ka pasākumā piedalās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku un tas izpelnās arī lielas sabiedrības daļas kritiku. Ik gadu policija pasākuma apmeklētājiem ir spiesta noformēt administratīvā pārkāpuma protokolus par būšanu stiprā alkohola reibumā, urinēšanu publiskā vietā un citiem pārkāpumiem.

Svarīgākais