Aptauja: Terorisms un imigrācija joprojām ir vislielākie draudi ES

© Scanpix

Eiropieši imigrāciju un terorismu joprojām uzskata par vissvarīgākajām problēmām, ar ko saskaras Eiropas Savienība (ES), lai gan šis rādītājs ir nedaudz samazinājies salīdzinājumā ar iepriekšējo apsekojumu šā gada pavasarī, liecina jaunākie Eirobarometra dati.

Jautājot par iedzīvotāju galvenajām bažām, imigrācija joprojām ir iedzīvotāju visbiežāk minētā. Eiropieši to norādījuši 45% gadījumu, kas gan ir par trīs procentpunktiem mazāk, nekā šā gada pavasarī.

Terorismu nosauca 32% aptaujāto, kas ir par septiņiem procentpunktiem mazāk. Abi minētie rādītāji ievērojami apsteidz pārējos - ekonomisko situāciju, ko norādījuši 20% respondentu, kā arī dalībvalstu publisko finanšu stāvokli, ko norādīja 17% respondentu.

Kopumā imigrācija minēta kā galvenā ES problēma visās dalībvalstīs, izņemot Spāniju un Portugāli. Valstu līmenī par galvenajām problēmām uzskata bezdarbu un imigrāciju. Ekonomiskā situācija ieņem trešo vietu.

Salīdzinot ar iepriekšējo apsekojumu, atbalsts Eiropas Komisijas (EK) noteiktajām prioritārajām tēmām ir vēl vairāk pieaudzis. Attiecībā uz migrāciju 69% Eiropas iedzīvotāju apgalvo, ka viņi atbalsta kopēju Eiropas migrācijas politiku, un 61% ir pozitīva attieksme pret cilvēku migrāciju no citām ES dalībvalstīm. Tomēr 56% cilvēku ir negatīvi noskaņoti pret imigrāciju no valstīm, kas nav ES dalībvalstis.

Tāpat 81% Eiropas iedzīvotāju atbalsta "ES iedzīvotāju brīvu pārvietošanos ar tiesībām apmesties, strādāt, mācīties un veikt uzņēmējdarbību jebkurā vietā ES". Vairākums respondentu atbalsta pārvietošanās brīvību visās valstīs.

Atbalsts eiro ir nedaudz palielinājies - 58% visā ES, bet 70% eirozonā. Savukārt, attiecībā uz investīcijām ES 56% Eiropas iedzīvotāju piekrīt, ka publiskie līdzekļi būtu jāizmanto privātā sektora investīciju veicināšanai ES līmenī.

Turpinot pozitīvo tendenci, kas novērota šā gada pavasara apsekojumā, uzticēšanās ES ir palielinājusies līdz 36% no 33%. Uzticēšanās valstu parlamentiem un valdībām arī ir palielinājusies, tomēr saglabājas zemāka nekā uzticēšanās ES.

Tāpat 38% Eiropas iedzīvotāju ir neitrāls priekšstats par ES - šis īpatsvars ir palicis nemainīgs kopš 2015.gada pavasara. Ar rādītāju 35% pozitīvais priekšstats par ES ir nedaudz uzlabojies, bet negatīvais priekšstats - samazinājies.

Uzskatu, ka viņu viedoklis ES tiek uzklausīts, atbalsta četri no desmit Eiropas iedzīvotājiem, kas ir nedaudz zem maksimālā rādītāja - 42%, kurš reģistrēts 2014.gada pavasarī un 2015.gada pavasarī. 67% Eiropas iedzīvotāju jūtas kā ES pilsoņi, liecina apkopotie dati.

Tikmēr 66% Eiropas iedzīvotāju piekrīt, ka ES ir vieta, kur valda stabilitāte nemierīgajā pasaulē. Lielākā daļa respondentu visās dalībvalstīs piekrīt šim viedoklim. Tāpat 60% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas projekts piedāvā nākotnes perspektīvu Eiropas jauniešiem.

Savukārt 82% respondentu piekrīt tam, ka brīvā tirgus ekonomikai būtu jāiet rokrokā ar augstu sociālās aizsardzības līmeni.

Vairāk nekā seši no desmit Eiropas iedzīvotājiem uzskata, ka vairākās jomās vajadzētu vairāk lēmumus pieņemt Eiropas līmenī. Astoņi no desmit iedzīvotājiem apgalvo, ka tā tam vajadzētu būt attiecībā uz terorisma apkarošanu un demokrātijas un miera veicināšanu - abos gadījumos 80%.

Vairāk nekā septiņi no desmit iedzīvotājiem ir līdzīgās domās attiecībā uz vides aizsardzību, vienlīdzīgas attieksmes pret sievietēm un vīriešiem veicināšanu, kā arī migrācijas no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, problēmu risināšanu.

"Eirobarometra 2016.gada rudens standarta apsekojums" veikts tiešu interviju veidā laikposmā no 2016.gada 3.novembra līdz 16.novembrim. Pavisam ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs aptaujāti 32 896 cilvēki.

Svarīgākais