Par nepiemērota apcietinājuma piemērošanu Latvijai jāsamksā 3000 eiro

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir piespriedusi Latvijai samaksāt 3000 eiro, jo saskatīja pārkāpumus apcietinājuma piemērošanā kādam aizturētajam, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Aizdomās par laupīšanu aizturētais Maksims Vaščenkovs bija vērsies ECT, atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 5.pantu, kas nosaka tiesības uz brīvību un drošību. Viņš sūdzējās par viņam piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu. Pašlaik Vaščenkovs jau ir miris, bet viņa prasību uzturēja vecmāmiņa.

Vērtējot iesniedzēja sūdzību pēc būtības, ECT atgādināja, ka atbilstoši konvencijai persona, kas tiek turēta aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un atrodas apcietinājumā, ir jāatbrīvo no apcietinājuma, ja vien valsts nevar sniegt pārliecinošus argumentus, ka personu nepieciešams paturēt apcietinājumā.

Vērtējot lēmumus par apcietinājuma piemērošanu, ECT norādīja, ka Latvijas tiesu tiesneši galvenokārt atsaukušies uz lietas materiāliem, kuros norādīts, ka iesniedzējs tiek turēt aizdomās par laupīšanu, taču neesot tikuši norādīti iemesli "pamatotajām aizdomām", ka iesniedzējs tiešām varētu būt izdarījis šo noziedzīgo nodarījumu.

Tāpat ECT norādīja, ka lēmumos par apcietinājuma turpmāku piemērošanu iekļautas atsauces uz aizdomām, ka iesniedzējs varētu būt izdarījis zādzību, neskatoties uz to, ka maksimālais apcietinājuma termiņš aizdomās par šādu noziegumu izdarīšanu jau bija iztecējis.

ECT ieskatā valsts iestādes nebija sniegušas "atbilstošus un pietiekamus argumentus", lai pamatotu iesniedzēja turpmāku atrašanos apcietinājumā, tādēļ ECT vienbalsīgi atzina, ka ir pieļauts Konvencijas 5.panta 3.punkta pārkāpums.

Iesniedzējs lūdza piespriest kompensāciju par morālo kaitējumu 12 500 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja daļēji, kompensācijā par morālo kaitējumu piešķirot 3000 eiro.

Trīs mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas to var pārsūdzēt ECT Lielajā palātā.

Svarīgākais