Ukraina un Gruzija soli tuvāk bezvīzu režīmam ar ES

© Rex/Independent

Eiropas Savienības (ES) sarunveži ceturtdien paziņojuši, ka atrisinājuši domstarpības, kas bija kavējušas bezvīzu režīma ieviešanu Gruzijas un Ukrainas pilsoņiem.

Panāktā kompromisa vienošanās ļaus Eiropas Komisijai (EK) un bloka dalībvalstīm daudz ātrāk un vieglāk atjaunot vīzu režīmu, bažījoties par terorismu vai plašu imigrāciju.

Eiropas Parlamenta (EP) un dalībvalstu panāktā vienošanās "veicinās tūlītēju vīzu liberalizācijas priekšlikuma apsvēršanu Grieķijai un Ukrainai", pavēstīja EP deputāts Augustins Diass de Mera.

Vienošanos vēl jāapstiprina dalībvalstīm un EP.

"Vienošanās ir līdzsvarota un ir ārkārtīgi svarīga savienības vīzu liberalizācijas politikas efektivitātei un ticamībai," paziņoja ES prezidentūru vadošās valsts Slovākijas iekšlietu ministrs Roberts Kalinaks.

"Pašreizējais [vīzu] apturēšanas mehānisms nav atbilstošs un tagad tiks uzlabots," piebilda ministrs.

"Tam, ka mēs esam panākuši vienošanos, vajadzētu atvērt durvis turpmākam progresam vīzu liberalizācijas sarunās ar citām valstīm, kas atbilst visām nepieciešamajām prasībām," norādīja Kalinaks.

Vienošanās paredz, ka vīzu režīmu varētu apturēt, ja tiktu reģistrēts nelegālās imigrācijas pieaugums no ES neietilpstošām valstīm, tostarp Ukrainas un Gruzijas.

Vīzu režīmu varētu apturēt arī tad, ja pieaugtu nepamatotu patvēruma lūgumu skaits, vai arī Ukraina un Gruzija nesadarbotos, uzņemot atpakaļ imigrantus.

Bezvīzu režīmu varētu apturēt arī tad, ja tiks uzskatīts, ka Ukrainas un Gruzijas pilsoņi rada draudus drošībai.

Arī Turcija saviem pilsoņiem vēlas panākt bezvīzu režīma ieviešanu ar ES, tomēr Brisele norāda, ka Ankara nav izpildījusi vairākas nozīmīgas prasības, tostarp grozījusi pretterorisma likumus.