Migrantu bezdarbs daudzās OECD valstīs joprojām saglabājas augstā līmenī

© Scanpix

Lielākajā daļā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu 2011.-2015.gadā migrantu nodarbinātības līmenis saglabājās līdzšinējā apjomā vai nedaudz kritās, bet migrantu bezdarbs daudzās valstīs joprojām saglabājās augstā līmenī, liecina organizācijas šā gada pārskats par starptautisko situāciju migrācijas jomā.

Vidēji OECD valstīs nodarbināti 60% imigrantu - salīdzinājumā ar 64,9% vietējo iedzīvotāju nodarbinātību. Imigrantu bezdarba līmenis sasniedz 9,3% - salīdzinājumā ar 7,3% vietējo iedzīvotāju bezdarba līmeni.

Tāpat norādīts, ka valstis, kuras bēgļu krīze skāra visvairāk, pastiprināja patvēruma meklētāju un bēgļu integrācijas pasākumus.

Piemēram, Austrijā, Somijā, Vācijā, Norvēģijā un Zviedrijā palielinājās izdevumi par izglītību un valodu apmācību. Vairākas valstis arī samazināja piekļuves termiņu darba tirgum vai atviegloja iespēju ātrāk saņemt valodu apmācību un veikt prasmju novērtēšanu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā OECD valstīs bija 1,65 miljoni jaunreģistrētu patvēruma meklētāju, kas ir rekordliels skaits. Aptuveni 1,3 miljoni no tiem ieradās Eiropas OECD valstīs.

Sīrieši iesniedza apmēram 25% no visiem pieteikumiem, bet afgāņi - 16%. Vācijā pagājušajā gadā reģistrēti 440 000 oficiālu patvēruma meklētāju pieteikumu un vairāk nekā viens miljons provizoriskās reģistrācijas pieteikumu. Zviedrija saņēmusi vislielāko pieteikumu skaitu proporcionāli tās iedzīvotāju daudzumam - 1,6%.

Svarīgākais