EP neslēpj kritiku Latvijas līdzšinējai patvēruma meklētāju uzņemšanas politikai

© Scanpix

Tas, ka no 23 patvēruma meklētājiem, kas pārvietoti uz Latviju, 21 persona jau ir devusies uz Vāciju, liecina, ka Latvijas līdzšinējā politika tomēr nav bijusi līdz galam veiksmīga, uzskata Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.

Analizējot savu vizīti Latvijā, Muižnieks šodien preses konferencē sacīja, ka ar Latvijas amatpersonām pārrunāts arī patvēruma meklētāju jautājums. Viņš pauda gandarījumu, ka Latvija izrāda solidaritāti citām Eiropas valstīm un gatava īstenot savu plāna daļu, tomēr neslēpa arī savu kritiku līdzšinējai politikai, norādot, ka tā bijusi nepilnīga.

"Daudzi cilvēki brauc prom. Kādēļ? Jo tie ar mazo pabalstu vienkārši nevar izdzīvot. Viņi arī nevar atrast sev mājokli," skaidroja Muižnieks. Viņš atzina, ka atbalstītu pieeju, kurā šiem cilvēkiem vismaz sākumposmā tiktu nodrošināts mājoklis.

"Pusgadu vai gadu, lai šie cilvēki spētu atrast darbu un pelnīt iztiku," skaidroja EP cilvēktiesību komisārs, norādot, ka mazie pabalsti rada īpašas grūtības atrast mājokli Latvijas mājokļu tirgū.

Muižnieks gan neslēpa, ka iepriekš kritiku izpelnījušās arī citas valstis, savukārt slavēja Vāciju, Zviedriju un Portugāli. Tomēr viņš atzina, ka Itālijā un Grieķijā ir īpaša situācija, jo tās ir "gandrīz pamestas vienas".

"Visi būvē sētas, bet ap Itālijas un Grieķijas krastiem tas taču nav iespējams. Tām nepieciešama Eiropas palīdzība. Vienas tās netiks galā ar šo situāciju," viņš rezumēja.

LETA jau ziņoja, ka no 23 bēgļiem, kurus Latvija uzņēma Eiropas Savienības bēgļu pārvietošanas programmā un kuri ieguvuši patvēruma statusu, 21 cilvēks jau ir Vācijā, noskaidrojis Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Svarīgākais