ES: Jāizvērtē sadarbības veidošana ar Lībijas krasta apsardzi

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru un ārlietu ministru kopīgā sanāksmē Luksemburgā šodien panākta vienošanās, ka jāizvērtē sadarbības veidošana ar Lībijas krasta apsardzi, lai pēc iespējas efektīvāk novērstu bēgļu plūsmu uz Eiropu.

ES aizsardzības ministru sanāksmē Latviju pārstāvēja Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs. Viņš ar AM Preses nodaļas starpniecību aģentūrai LETA norādīja, ka aizsardzības ministru sanāksmē Luksemburgā diskutēts par hibrīddraudiem un to novēršanu. Tāpat apspriests 6.aprīlī publicētais Eiropas Komisijas un Eiropas Ārējās darbības dienesta sagatavotais kopīgais rīcības plāns ES vienotai atbildei hibrīddraudiem. Tāpat pārrunāti turpmāk veicamie soļi šī plāna īstenošanā, kā arī NATO un ES sadarbības koordinēšana hibrīddraudu novēršanā.

Plāna apspriedē piedalījās arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Panteļējevs norāda, ka hibrīddraudiem piemīt ne vien militārs raksturs, bet tie skar arī daudzas citas jomas, tāpēc to novēršanā nepieciešami civilmilitāri risinājumi un citu sektoru iesaiste. Kopīgais rīcības plāns ES vienotai atbildei hibrīddraudiem paredz izveidot Hibrīdapdraudējuma analīzes centru, kas darbosies Eiropas Ārējās darbības dienesta ietvaros.

AM parlamentārais sekretārs uzsver, ka Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā tika pieņemts uzdevums ES institūciju un dalībvalstu adaptācijai hibrīdkara apstākļiem un kopīgā rīcības plāna sagatavošana demonstrē ES apņemšanos stāties pretī hibrīddraudiem.

Luksemburgā arī notika ES ārlietu ministru sanāksme. Panteļējevs informēja, ka kopīgajā sanāksmē ar ārlietu ministriem pārrunāta situācija Lībijā, tostarp ES Jūras spēku Vidusjūrā "Eunavfor Med" militārās operācijas "Sophia" gaita un tālāka īstenošana.

"Panācām vienošanos, ka jāizvērtē sadarbības veidošana ar Lībijas krasta apsardzi, lai pēc iespējas efektīvāk novērstu bēgļu plūsmu uz Eiropu. Jāatzīmē, ka vienlaikus būtiski nodrošināt ES Jūras spēku Vidusjūrā "Eunavfor Med" militārās operācijas "Sophia" visu fāžu un uzdevumu īstenošanu, lai būtu iespējams sasniegt operācijas pamatmērķi - migrantu kontrabandas tīklu Vidusjūrā apkarošanu," norādīja Panteļējevs.

Tāpat sanāksmes laikā Eiropas aizsardzības aģentūra informēja par sadarbību ES aizsardzības industrijas jomā.

Svarīgākais