Somijas ārlietu ministrs aicina rast visaptverošu ES atbildi uz migrācijas problēmām

© Scanpix

Pašlaik nepieciešama visaptveroša Eiropas Savienības (ES) atbilde uz migrācijas problēmām, tā tikšanās laikā ar demisionējušo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) pauda Somijas ārlietu ministrs Timo Soini, kurš ieradies vizītē Latvijā.

Tikšanās laikā abas puses izteica gandarījumu par joprojām pieaugošo savstarpējo investīciju apjomu un jaunu ražotņu atvēršanu Latvijā un Somijā. Šogad Latvija ir prezidējošā valsts Baltijas Ministru padomē, savukārt Somija - Baltijas un Ziemeļvalstu jeb NB8 ietvaros. Pēc Straujumas un Soini teiktā, tas sniedz papildu aktīvas sadarbības formātus, aģentūru LETA informēja premjerministres preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Sarunā uzmanība tika pievērsta arī pēdējā laika migrācijas radītajiem izaicinājumiem Somijā. Soini atzīmēja, ka ir nepieciešama visaptveroša ES atbilde uz migrācijas problēmām. Tikmēr Straujuma, piekrītot Soini teiktajam, uzsvēra nepieciešamību pēc tālākas ES ārējo robežu stiprināšanas.

Somijas ārlietu ministrs arī pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) žurnālistiem norādīja, ka bez ES ārējo robežu stiprināšanas Šengenas zona var tikt apdraudēta.

Soini arī norādīja, ka mazas valstis ir spējīgas sniegt nozīmīgus rezultātus, strādājot kopā. Pašlaik esot jāsaprot, ka situācija pasaulē nav īpaši labvēlīga - esošā bēgļu krīze un terorakti ir kopēji izaicinājumi visai ES. "Jāstiprina ES ārējās robežas, bez tā Šengenas zona var tikt nopietni apdraudēta," sacīja politiķis, piebilstot, ka nepieciešams rast atbildes uz pašreizējiem jautājumiem un jāveic sadarbība reģionā un visā ES kopumā.

Politika

Tiesas Argentīnā un Venecuēlā pirmdien izdeva orderus otras valsts prezidenta arestam, pastiprinoties konfliktam starp Argentīnas "anarhokapitālistisko" prezidentu Havjeru Mileju un Venecuēlas autoriitāro sociālistisko prezidentu Nikolasu Maduro.