ES piešķir mazāk nekā pusi no lūgtā robežsargu skaita

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstis nodrošinājušas mazāk nekā pusi no ārējo robežu drošības aģentūras "Frontex" lūgtajiem robežsargiem operācijām Grieķijā un Balkānos, ceturtdien intervijā atklājis aģentūras vadītāja vietnieks.

"Frontex" mēneša sākumā paziņoja, ka tai ir vajadzīgi vēl 775 robežsargi, kas ir jāizvieto uz ES ārējām robežām.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem, šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies jau vairāk nekā 800 000 nelegālo imigrantu.

"Frontex" prognozē, ka ziemas laikā bēgļu un nelegālo imigrantu pieplūdums samazināsies, bet viņu ceļš var kļūst riskantāks.

"Ar līdzekļiem, kas ir mūsu rīcībā, mēs darīsim visu iespējamo, la palīdzētu dalībvalstīm šajā situācijā, (..) bet mēs nevaram aizmirst, ka atbildība par glābšanu un patruļām joprojām gulstas uz dalībvalstīm un "Frontex" tika izveidota nevis lai tās aizstātu, bet tām palīdzētu," norādīja aģentūras vadītāja vietnieks.

Politika

Trīspadsmit gadu laikā kopš Eiropas sliežu platuma dzelzceļa projekta “Rail Baltica” sākuma joprojām Latvijas teritorijā nav uzcelts neviens kilometrs sliežu. Mūsu cilvēku sapnis par braucienu ar vilcienu no Rīgas uz Vācijas galvaspilsētu Berlīni atlikts vismaz par desmit gadiem, tikmēr dažādiem ierēdņiem visu šo laiku maksātas milzīgas algas, rezultātu nav. Šobrīd nav pat izprojektēta visa plānotā trase un atsavināta zeme būvniecībai. Kur “Rail Baltica” “noskrēja no sliedēm”, tagad to pēta Saeimas izmeklēšanas komisija. Tās priekšsēdētājs Andris Kulbergs (“Apvienotais saraksts”) sarunā ar “nra.lv” skaidro, ko ir izdevies atklāt un kur notikušas izšķirošās kļūdas.

Svarīgākais