ES varētu bēgļu aprūpei ANO papildus piešķirt miljardu eiro

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis varētu piešķirt ANO aģentūrām papildu miljardu eiro, lai mazinātu bēgļu krīzi, kas padraud arī bloka robežas, liecina trešdien paredzētās galotņu sanāksmes gala dokumenta projekts.

Dokumentā, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā, teikts, ka, reaģējot uz "bēgļu steidzamākajām vajadzībām reģionā" ANO augstā bēgļu komisāra birojam (UNHCR), Pasaules Pārtikas programmai un citām Apvienoto Nāciju aģentūrām papildus tiks piešķirts vismaz miljards eiro.

Uzaicinājumā uz ārkārtas samitu Eiropadomes prezidents Donalds Tusks norādījis, ka Pasaules Pārtikas programmai nepieciešami līdzekļi, lai Sīrijā un tās tuvākajā reģionā paēdinātu 11 miljonus cilvēku, un ka aģentūra jau tagad bijusi spiesta samazināt bēgļu racionu.

Tikmēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, ierodoties uz sanāksmi Briselē, paziņojis, ka Londona Pasaules Pārtikas programmai atvēlēšot papildu 40 miljonus mārciņu (55 miljonus eiro), lai nodrošinātu, ka "cilvēki bēgļu nometnēs tiek pienācīgi ēdināti un apkopti".

Kemerons piebilda, ka tas varētu "atturēt tos no domas par došanos ļoti grūtajā un bīstamajā ceļā uz Eiropu".

Arī Vācijas kanclere Angela Merkele, dodoties uz Briseli, norādīja, ka ES "jācīnās pret badu bēgļu nometnēs" un ka Berlīne tajā dos savu ieguldījumu.

Svarīgākais