Eirozonas glābšanas fonds Grieķijai pārskaita 13 miljardus eiro

© Scanpix

Trešdien no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) Grieķijai pārskaitīti 13 miljardi eiro, ziņo ESM.

Maksājumu, kas ietilpst sākotnējā 26 miljardu eiro daļā, apstiprinājis ESM, un tas tiks izmantots tālākā finanšu vajadzībām. Atlikusī nauda tika izmaksāta vēlāk - arī finanšu vajadzībām, kā arī banku rekapitalizācijai.

"Šodienas ESM pārskaitījums ļaus Grieķijai izpildīt savas steidzamos finansiālos pienākumus," sacīja ESM vadītājs Klauss Reglings.

"Es jūtos atvieglots, ka pēc intensīvajām pārrunām ar Grieķijas valdību un mūsu dalībvalstu apstiprinājuma visi nosacījumi ir izpildīti, lai laikā veiktu maksājumu," atzina Reglings.

Kā ziņots, visas Eirozonas valstis trešdien atbalstīja jauno aizdevumu programmu Grieķijai, aģentūrai LETA apstiprināja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis sacīja, ka pirmais naudas pārskaitījums būs 26 miljardu eiro vērtībā. 16 miljardi eiro no šīs summas nonāks Grieķijas valdības rīcībā, lai veiktu tostarp arī aizdevumu atmaksu. Savukārt vēl 10 miljardi eiro tiks rezervēti atsevišķā kontā Grieķijas banku sektoram, tomēr par šīs summas izmaksu lems tikai pēc banku aktīvu kvalitātes izvērtējuma.

Kopumā atbalsta programmā paredzēti 86 miljardi eiro.

 

Svarīgākais