Latvieši nesaprotot, kādēļ tiem jāmaksā "bagāto" grieķu parādi

© theguardian

Latvijas un citu Baltijas valstu iedzīvotāji ir neizpratnē par Grieķijas nespēju sadzīvot ar esošo situāciju. Vadošais viedoklis- „Kāpēc viņi nevar, ja mēs varējām?”, ziņo theguardian.co.uk

Kā raksta ārzemju mediji, Latvijas pensionāri īsti neizprot situāciju Grieķijā. The Guardian žurnālisti intervējuši pensionāri Mildu no Latvijas, kura , sekojot līdzi notikumiem Grieķijā, ir  pilnīgā nesaprašanā par tur notiekošo.

 „Kā gan viņi nevar izdzīvot ar 120 eiro nedēļā?” viņa jautā. „Dzīve tur ir daudz lētāka nekā Latvijā. Tur ir siltāks, nav jāpērk ziemas apģērbs un nav jāmaksā par apkuri. Arī dārzeņiem un augļiem tur ir jābūt lētākiem”.  Milda uzskata, ka nauda, ko Grieķija ir aizņēmusies, būtu jāatmaksā.

Baltijas valstīs, vidējā mēnešalga ir apmēram 700 eiro un arī pensija ir krietni vien mazāka kā Grieķijā. Tieši tāpēc, pēc ārzemju žurnālistu domām, Latvijas iedzīvotāju viedoklis pret Grieķijas finanšu problēmām ir tik negatīvs.

Tāpat arī ārzemju žurnālisti novērtējuši, ka arī Latvija taču saskārusies ar līdzīgu problēmu kā Grieķija šobrīd un par spīti iespaidīgajai krīzei, 2010. gada otrajā pusē Latvijas ekonomika pamazām sākusi atlabt, un 2011.- 2013. gadam Latvija bija vieno no ātrāk attīstošajām valstīm Eiropā. 

Tieši tāpēc, pēc ārzemju mediju domām, Latvijā ir izplatīts viedoklis- „Ja mēs varējām pārvarēt lielo krīzi, tad kāpēc to nevar izdarīt arī Grieķija?”.

Arī Lietuvā valda līdzīgi uzskati. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite ir bijusi viena no visievērojamākajiem oponentiem ES samitos, ja runa bijusi par lielāku līdzekļu piešķiršanu Grieķijai.

Lietuvas finanšu ministrs Rimants Sadžius atzīst, ka turpmāka finansiāla Grieķijas atbalstīšana nebūs sevišķi populārs lēmums Baltijas valstīs, it īpaši, ja vērā tiks ņemts tautas viedoklis. R. Sadžius atzina „Mēs izrādām solidaritāti arī tad, ja finansiāla palīdzība ir vajadzīga ekonomiski attīstītākām eirozonas valstīm. Mēs piekrītam uzņemties daļu no palīdzības sniegšanas mehānisma. Taču tajā pašā laikā, valstij, kura saņem mūsu palīdzību vajadzētu uzņemties atbildību un būt gataviem pildīt savu pienākumu.” Lietuvas finanšu ministrs piebilda arī to, ka Grieķijai ir tikai viens ceļš, lai atgūtos, taču tas nebūt nav vieglākais un nebūs iespējams bez Eiropas palīdzības.

Taču, protams, ir arī Baltijas valstu iedzīvotāji, kuri izjūt Grieķijas sāpes un uzskata, ka tai ir jāpalīdz. Kāds Lietuvas iedzīvotājs pauda nedaudz citādāku skatījumu uz problēmu „Mums būtu jāpalīdz Grieķijai, taču arī viņiem ir jāuzņemas atbildība. Tā kā viņiem dzīves līmenis bija augstāks, arī kritums bija sāpīgāks un ar to ir grūtāk sadzīvot. Taču, neapšaubāmi, ir grūti palīdzēt kādam, ja pats neesi visai labā situācijā.”

Taču eiroparlamentārietis Valentīns Mazuronis uzskata, ka Lietuvai nevajadzētu Grieķijai palīdzēt, ja nu vienīgi tajā gadījumā, ja Grieķija piekrīt kreditoru nosacījumiem un sāk būt atbildīga.

Informācija sagatavota pēc theguardian.com

Politika

Sestdien aizvadītais “Vienotības” kongress aizritēja labākajās “vienīgās pareizās partijas” kongresu tradīcijās. Viss, ko darām, ir labi, pareizi, un labāk par mums neviens nevar. Mēs vienīgie – valsts sekmīgas attīstības garants. Ne vārda patiesas paškritikas, ne vārda par skandāliem, kas pēdējā gada laikā saistījušies ar “Vienotības” vārdu.

Svarīgākais