Rinkēvičs: Sankciju ieviešanas kontrole ir katras valsts atbildība

© F64

Noteikto sankciju ieviešanas kontrole ir katras nacionālās valsts atbildība, sarunā ar aģentūru LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Lūgts komentēt, vai atklātībā nonākušās ziņas, ka britu bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas un no varasiestādēm noslēpt vairākus miljonus dolāru, varētu ietekmēt noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pret Krieviju izpildi, Rinkēvičs norādīja, ka tā ir katras nacionālās valsts atbildība - kontrolēt, kā sankcijas tiek ieviestas.

"Ja kāda valsts ir ieviesusi līdzīgas sankcijas, solidarizējoties ar ES, tā ir katras nacionālās valsts pilna atbildība," sacīja politiķis, piebilstot, ka krimināllikumā noteiktas normas par sankciju režīma neievērošanu. "Tāpat ir paredzēta arī noteikta kārtība, kādā tas tiek kontrolēts," atgādināja Rinkēvičs, skaidrojot, ka ES nav kopēja mehānisma sankciju uzraudzībai un īstenošanai.

"Mēs pieņemam lēmumus, tālāk seko obligāta izpilde visām dalībvalstīm," piebilda ministrs.

Viņš gan atzina, ka ES Ārlietu padomē un Vispārējo lietu padomē ik pa laikam izskan runas, ka ne visas dalībvalstis vienādi izprot un seko līdzi mehānismam, taču ministrs aicināja kliedēt bažas, norādot, ka attiecīgās iestādes diezgan rūpīgi seko gan kontu iesaldēšanai, gan pilsoņu pārvietošanās ierobežošanai.

Jau ziņots, ka atklātībā nonākuši slepeni bankas dokumenti liecina, ka britu bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas un no varasiestādēm noslēpt vairākus miljonus dolāru.

Šie dokumenti, kurus izanalizējuši Starptautiskā Pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) žurnālisti, norāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām.

Atklātībā nonākušajos dokumentos iekļauti vairāki bijušie un pašreizējie politiķi no Lielbritānijas, Krievijas, Indijas, Āfrikas valstīm, Saūda Arābijas, Bahreinas, Jordānijas un Marokas.

ICIJ vēsta, ka šajos dokumentos atrodami tādu cilvēku vārdi, pret kuriem vērstas ASV sankcijas, tostarp Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais Genādijs Timčenko, pret kuru vērstas sankcijas saistībā ar Ukrainas krīzi.

Svarīgākais