Merkele: ES neplāno jaunas sankcijas pret Krieviju

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) neplāno plašas jaunas sankcijas pret Krieviju, otrdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Vienlaikus viņa atzina, ka starptautiskajām sankcijām pakļauto indivīdu loks var tikt paplašināts.

"Plašas ekonomiskās sankcijas netiek plānotas," norādīja kanclere, piebilstot, ka prioritāte šobrīd ir nodrošināt, lai Ukrainas austrumos tiktu ievērots pamiers.

Viņa arī uzsvēra, ka būtiski pamiera vienošanās nosacījumi nav īstenoti, un ļāva noprast, ka gaidāmas jaunas Ukrainas un Krievijas prezidentu Petro Porošenko un Vladimira Putina sarunas.

Par to, vai pastiprināt Krievijai noteiktās sankcijas, jaunnedēļ sanāksmē Briselē spriedīs ES ārlietu ministri, otrdien pavēstīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

"Nākamnedēļ, pirmdien, Briselē mums būs ministru sanāksme, un tur notiks diskusijas, bet es teiktu, ka ne tikai par to, vai vajadzētu palielināt sankcijas, bet galvenokārt par to, kā atbalstīt Ukrainu šajos sarežģītajos laikos," žurnālistiem Berlīnē sacīja Mogerīni.

"Es ceru, ka mēs neatgriezīsimies situācijā, kāda bija pirms diviem trim mēnešiem, ar vardarbīgām sadursmēm un cilvēku nogalināšanu katru dienu," savukārt norādīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, kurš kopā ar Mogerīni piedalījās preses konferencē.

Karaspēka pārvietošana Krievijas-Ukrainas robežas rajonā liecina, ka visas puses gatavojas jaunām kaujām, sacīja ministrs.

"Tas ir jānovērš," viņš uzsvēra.

Šteinmeiers un Mogerīni arī norādīja, ka sankcijām vajadzētu būt daļai no reakcijas uz Krievijas rīcību, turklāt tām jau ir ietekme.

"Krievijas ekonomika ir ietekmēta, turklāt ļoti nopietni," sacīja Mogerīni.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Svarīgākais