Poļu EP deputāts izpelnās kritiku par "rasistiskiem" izteikumiem

© Scanpix

Poļu Jauno labējo kongresa līderis Janušs Korvins-Mike trešdien Eiropas Parlamentā (EP) izpelnījies kritiku par "rasistiskiem" izteikumiem, jo debašu par jauniešu bezdarbu laikā bez darba esošos eiropiešus nosaucis par "Eiropas nēģeriem".

"Džons Ficdžeralds Kenedijs, ierosinot pirmo likumprojektu par minimālo algu, sacīja: "Atklāti runājot, tas ir ziemeļu rūpniecības pasargāšanai no konkurences ar lēto darbaspēku no dienvidiem." Un četri miljoni cilvēku zaudēja darbu, proti, tie bija četri miljoni nigeru," sacīja Korvins-Mike. "Tagad mums ir 20 miljoni eiropiešu, kas ir Eiropas nēģeri. Divdesmit miljoni jauniešu ir Eiropas nēģeri, jā, pret viņiem izturas kā pret nēģeriem."

"Mums jāiznīcina minimālās algas, un mums jāiznīcina arodbiedrību vara," piebilda poļu galēji labējo pārstāvis.

Citi EP deputāti viņa izteikumus uzņēma ar svilpieniem. Linna Boilana, kas EP pārstāv īru nacionālistu partiju "Sinn Fein", savā tvitera kontā kolēģa izteikumus nosaukusi par "pretīgiem".

"Mēs no Januša Korvina-Mikes dzirdējām (..) vārdus, kas šajā zālē ir pilnīgi nepieņemami," turpmākajās debatēs savukārt norādīja Klods Moraiss, kurš pārstāv britu leiboristus.

Tikmēr Sesīlija Kjenge, kas pārstāv itāļu sociālistus un savulaik, atrazdamās Itālijas ministra amatā, pati ne reti izpelnījusies rasistiskas piezīmes, pieprasījusi EP vērst pret poļu deputātu "atbilstošas sankcijas".

"Viņa vārdi (..) aizskar šīs vietas pašcieņu, šī parlamenta pašcieņu un arī savienības garu," uzrunājot kolēģus, uzsvēra Kjenge. "Šie vārdi neaizskar man līdzīgus ļaudis ar citu ādas krāsu, tie aizskar mūs visus, kas tic vērtībām, kuras ir šīs institūcijas pamatā, - līdztiesībai un cieņai pret katru un ikvienu personu."

Debašu prezidijs jau paziņojis, ka par incidentu tiks informēts EP prezidents Martins Šulcs, kurš atbilstoši rīkosies, ja atzīs to par nepieciešamu.