Dombrovskis: Viss liecina, ka ES līderi jau rīt varētu vienoties par Junkeru

© Scanpix

Visas indikācijas liecina, ka Eiropas Savienības (ES) valstu līderi jau rīt varētu vienoties par bijušā Luksemburgas premjerministra Žana Kloda Junkera virzīšanu Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam, šādu viedokli šorīt telekanālā LNT pauda Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis (V), kuru pašu valdošā koalīcija vienojusies piedāvāt par Latvijas kandidātu ES komisāra amatam.

Kā stāstīja Dombrovskis, sagaidāms, ka ES līderu lēmums nebūs vienprātīgs, bet gan pieņemts ar kvalificētu balsu vairākumu.

Kad būs zināms EK prezidenta amata kandidāts, tad arī notiks daudz nopietnākas sarunas par EK sastāvu, uzsvēra Latvijas politiķis, atzīmējot, ka arī pašlaik notiek neformālas konsultācijas.

Dombrovskis atkārtoti pauda nostāju, ka viņa sievas firmas "kredītu lieta" nevar būt pamats atteikties no ieceres kandidēt uz amatu EK. "Man sirdsapziņa ir tīra un nav pamata pat aizdomu ēnai," izteicās politiķis un uzsvēra, ka attiecībā uz sievas uzņēmumu neesot notikusi nekāda kredītu atlaišana vai īpaša pretimnākšana ar likmēm nedz "Hipotēku bankā", nedz "Rietumu bankā". Dombrovskis tajā saskata mākslīgi radītu skandālu, kas ir daļa no opozīcijas politiskās cīņas.

Kā ziņots, šīs nedēļas izskaņā Eiropas līderi pulcējas Eiropadomes sanāksmē, lai cita starpā spriestu arī par nākamo iespējamo EK prezidentu. Pašlaik faktiski vienīgais skaļi apspriestais kandidāts uz šo amatu ir bijušais Luksemburgas premjerministrs Junkers, kuram ir spēcīgs Vācijas atbalsts un tikpat liela Lielbritānijas pretestība.

Cīņai par EK prezidenta amatu ieilgstot, apdraudētas var tikt "Vienotības" līdera un Junkera sabiedrotā Dombrovska iespējas iegūt komisāra posteni - ja EK sastāva veidošana iestiepsies līdz rudenim, var mainīties spēku samērs Saeimā un nākt jauns premjers, kuram jānominē Latvijas pārstāvis komisāra amatam un kuram ekspremjers var nebūt pirmā izvēle.

Svarīgākais