EDSO priekšsēdētājs: Mieru un drošību Eiropā nevar uzskatīt par pašsaprotamu

© Scanpix/AP

Eiropas Drošības un Sadarbības organizācijas (EDSO) priekšsēdētājs, Šveices prezidents Didjē Burkhalters Šveicē notikušajā valstu drošības konferencē norādīja, ka notikumi Ukrainā norāda, ka mieru un drošību Eiropā nevar uzskatīt par pašsaprotamu, vēsta ātrzemju mediji.

"Ukraina ir saskārusies ar dziļu krīzi, viņas teritoriālā integritāte tiek ignorēta, pieaug ekonomikas un enerģētikas problēmas,  attiecības ar Krieviju ir saspīlētas", teica Burkhalters.

Viņš atgādināja, ka pirms diviem gadiem, Harkova un Doņecka bija pasaules preses priekšējās lapaspusēs, jo viņi uzņēma astoņas Eiropas futbola spēles.

"Šodien tie atkal uzmanības centrā, bet cita iemesla dēļ - Doņeckas lidosta, kur iepriekš tikās futbola fani no visas Eiropas, ir kļuvusi par vietu asiņainām cīņām. 

Ņemot vērā tādu notikumu gaitu ir apdraudēta drošība Eiropā. Attiecības starp Krieviju un Rietumiem pasliktinājušās,sankcijas, savstarpējās apsūdzības un draudi, neuzticība norāda uz Eiropas drošības risku, polarizāciju un atstumtību, " uzsvēra EDSO priekšsēdētājs.

Ņemot visu to vērā EDSO priekšsēdētājs ierosina kopīgi izdarīt trīs lietas:

1. Sadarboties un palīdzēt Ukrainai atrisināt krīzi mierīgā ceļā.

2. Atjaunot kopīgo Eiropas drošības projektu.

3. Stiprināt EDSO kā kopējas drošības pārvaldes organizāciju.