Siliņa darba vizītē Norvēģijā: mūs vieno kopīgas vērtības un izaicinājumi

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latviju un Norvēģiju vieno Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionālā sadarbība, kopīgas vērtības un izaicinājumi, kā arī arvien pieaugošas ekonomiskās un aizsardzības industriju saites, piektdien viesojoties Norvēģijā, uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Valsts kanceleja aģentūru LETA informēja, ka Siliņa Oslo tikās ar Norvēģijas premjerministru Jūnasu Gāru Stēri, Norvēģijas parlamenta pirmo viceprezidentu Sveinu Harbergu, Norvēģijas aizsardzības industrijas uzņēmumiem un vairākiem lielākajiem esošiem un potenciāliem Norvēģijas investoriem Latvijā.

Latvijas un Norvēģijas premjerministri tiekoties pārrunāja abu valstu pieaugošo ekonomisko un aizsardzības industriju sadarbību un atbalstu Ukrainai. Premjerministri apsprieda arī NATO atturēšanas un aizsardzības politikas īstenošanu, kopīgos drošības izaicinājumus, tostarp Krievijas agresiju un hibrīdapdraudējuma riskus. Sarunas laikā Norvēģijas premjerministrs apstiprināja, ka Norvēģija pievienosies NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā.

Savukārt Siliņa uzsvēra, ka Latviju un Norvēģiju vieno kopīgas vērtības un izaicinājumi, un Ziemeļvalstu un Baltijas reģionālajai sadarbībai ir arvien lielāka nozīme. Siliņa pauda, ka Latvija un Norvēģija turpinās atbalstīt Ukrainu cīņā pret Krievijas agresiju, bet Latvijas pieredze, saskaroties ar agresorvalstu radīto hibrīdapdraudējumu, ir vērtīga un noderīga arī Norvēģijai.

Ministru prezidente sacīja, ka abas valstis arvien ciešāk sadarbosies arī aizsardzības industrijas attīstīšanā. Arvien spēcīgāka kļūst arī Latvijas un Norvēģijas ekonomiskā saikne, jo pieaug to Norvēģijas uzņēmumu skaits, kuri izvēlas paplašināties Latvijā vai pārcelt savu biznesu uz Latviju. Siliņa apgalvoja, ka Latvijas puse turpinās strādāt, lai spēcinātu Latvijas un Norvēģijas sadarbību gan aizsardzības, gan ekonomiskajā jomā.

Siliņa Oslo piedalījās Latvijas un Norvēģijas aizsardzības industrijas seminārā. Tajā pulcējās vairāki desmiti uzņēmēju no abām valstīm, lai iepazītos un pārrunātu iespējas īstenot kopīgus projektus. Ministru prezidente uzsvēra, ka Latvijas un Norvēģijas sadarbībai aizsardzības industrijas jomā ir liels potenciāls. Siliņa tikās arī ar Norvēģijas aizsardzības uzņēmumu "Nammo" un "Kongsberg Defence & Aerospace" pārstāvjiem un pārrunāja sadarbības un militārās industrijas attīstības iespējas.

Ministru prezidente Oslo tikās ar uzņēmumu "Linstow", "DNB", "Jets Vacuum" un "Reitan Retail" ("Narvesen" un "Caffeine") pārstāvjiem. Siliņa uzsvēra, ka viņas valdības mērķis ir samazināt administratīvo slogu, lai uzņēmējdarbības projektus būtu iespējams īstenot ātrāk.

Uzņēmēju pārstāvji esot vērtējuši, ka Latvijā ir draudzīga vide Norvēģijas uzņēmumiem, informē Valsts kancelejas pārstāvji. Uzņēmēji sevišķi novērtējuši Latvijas uzņēmumu nodokļu politiku, valdības īstenotās reformas izglītības jomā un paveikto birokrātijas mazināšanā. Tāpat uzņēmēji atzinīgi izteicās par valdības interesi uzklausīt viņu vajadzības un kopīgi risināt izaicinājumus.

Norvēģija ir astotais lielākais ārvalstu investors Latvijā. Šobrīd Latvijā darbojas jau vairāk nekā 240 norvēģu uzņēmumu, un, kā liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras veiktās desmit lielāko Norvēģijas kapitāla uzņēmumu Latvijā aptaujas dati, astoņi no tiem ir ieinteresēti paplašināties Latvijā tuvāko trīs gadu laikā.

Vizītes noslēgumā Ministru prezidente tikās ar latviešu diasporas pārstāvjiem Norvēģijā. Uz tikšanos bija ieradušies latvieši gan no Oslo, gan Bergenas un Stavangeras.