Krimas tatāri: karš sākās Krimā un tam ir jānoslēdzas ar Krimas atbrīvošanu

© Unsplash

Krievijas karš Ukrainā sākās Krimā un tam jānoslēdzas ar Krimas atbrīvošanu, uzsvēra Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietnieks Narimans Džeļals, kurš ceturtdien piedalījās Starptautiskās Krimas platformas trešā parlamentārajā samitā Rīgā.

Savā uzrunā viņš pateicās to valstu pārstāvjiem, kuri atbalsta Ukrainu un Krimas tatārus, centienus atjaunot savas tiesības un iespējas turpmāk brīvi dzīvot savā zemē. Tāpat Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietnieks pateicās to valstu parlamentiem, kuri atzinuši 1944.gada nelikumīgo Krimas tatāru deportāciju par genocīdu. Džeļals pauda cerību, ka arī citu valstu parlamenti, kas pārstāvēti samitā, pieņems līdzīgu lēmumu.

Viņš uzsvēra, ka Krievija ir okupējusi Krimu jau vienpadsmit gadus. Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietnieks klāstīja, ka tā ir teritorija, kur valda bailes un teroristiskas metodes, kur nolaupa cilvēkus un iesloga, pārkāpjot cilvēku brīvības un pamattiesības. Džeļals norādīja, ka tūkstošiem cilvēku kļuvuši par politieslodzītajiem, tostarp 136 Krimas tatāri, kuri pārstāv Krimas tatāru vēlētu institūciju - medžlisu.

"Krimu izmanto kā platformu, lai veiktu uzbrukumus Ukrainas teritorijai. Tūkstošiem ukraiņu un Krimas tatāru bija spiesti to pamest. Bija arī otra izvēle - iestāties krievu armijā, spiežot cīnīties pret savu, ukraiņu tautu. Krievija turpina Krimā iesūtīt savus cilvēkus, nīcina mūsu vēsturi un kultūras mantojumu," teica Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietnieks.

Viņš norādīja, ka tik ilgi, cik turpināsies okupācija, turpināsies arī Krievijas nelikumīgās darbības. Džeļals atsaucās uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pausto, ka Ukraina negrasās iemainīt savas teritorijas un pamest savus tautiešus. Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietnieks atzīmēja, ka Ukrainas uzvara, okupētās Krimas atbrīvošana, Ukrainas suverenitātes atgūšana, tostarp Krimas teritorijā ir būtiski elementi centienos atjaunot tiesības un brīvības.

"Krima ir Krimas tatāru dzimtā zeme un tā ir neatņemama suverēnas Ukrainas daļa. No okupācijas atbrīvotās Krimas pussalas reintegrācija Ukrainas politiskajā un ekonomiskajā telpā nodrošinās Krimas tatāru tiesības un to ievērošanu. Tas nozīmē, ka Krima varēs īstenot savas autonomās tiesības saskaņā ar Ukrainas konstitūciju, kas nodrošina vienlīdzīgas iespējas un brīvības visiem Krimas pussalas iedzīvotājiem," teica Džeļals.

Viņaprāt, Krimas teritoriālā autonomija nozīmēs, ka Krievijai vairs nebūs iespēju no tās veikt uzbrukumus un padarīs šādus mēģinājumus neiespējamus arī tālākā nākotnē.

Kā vēstīts, lai vairotu starptautiskās sabiedrības izpratni un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās Rīgā norisinājās starptautiskās Krimas platformas trešais parlamentārais samits. Tā mērķis bija izcelt Krievijas agresijas globālo ietekmi un turpināt starptautiski izgaismot agresora pastrādātos noziegumus.

Politika

Krievijas karš Ukrainā sākās Krimā un tam jānoslēdzas ar Krimas atbrīvošanu, uzsvēra Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietnieks Narimans Džeļals, kurš ceturtdien piedalījās Starptautiskās Krimas platformas trešā parlamentārajā samitā Rīgā.

Svarīgākais