Piedaloties Latvijas politiķiem, sākas ANO Ģenerālās asamblejas 79.sesija

© EPA/Scanpix/Leta

Šodien Ņujorkā notiks ANO Ģenerālās asamblejas 79.sesijas oficiālā atklāšana, kurā piedalīsies arī Latvijas politiķi - Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Kā informē Ārlietu ministrija, līdz ar oficiālo atklāšanu pasākumā sāksies augsta līmeņa debates.

Braže pievienosies Rinkēvičam ANO Drošības padomes sanāksmē par Ukrainu un vēlāk piedalīsies ASV Valsts sekretāra rīkotajā transatlantisko partneru sanāksmē.

Ministrijā uzsver, ka, piedaloties ANO pasākumos, tiks uzsvērta Krievijas atbildība par pastrādātajiem starptautiskajiem noziegumiem Ukrainā, multilaterālisma un starptautiskās kārtības stiprināšana un globālās pārvaldības reformas nepieciešamība.

Uz Ņujorku ir devies arī veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas veselības jomas pasākumos.

Abu Meri šodien piedalīsies ASV rīkotā pasākumā par sintētisko narkotiku izplatības draudiem, aģentūra LETA informēja Veselības ministrijā (VM). Sintētisko vielu izplatības ierobežošanai ārkārtīgi svarīga ir starptautiskā sadarbība, tādēļ Latvija aktīvi piedalās dažādos starptautiskos pasākumos un operatīvajās darba grupās un ir pievienojusies arī starptautiskajām ziņošanas sistēmām, klāsta VM.

Trešdien Abu Meri piedalīsies pasākumā par pieejām antimikrobiālās rezistences (AMR) apkarošanai Eiropas reģionā, ko rīko Zviedrija sadarbībā ar Latviju, Igauniju, Nīderlandi un Pasaules veselības organizāciju. AMR ir baktēriju noturība pret tādiem līdzekļiem, pret kuriem tās iepriekš bija jutīgas. Vizītē plānots vienoties par politisku deklarāciju un kopīgu redzējumu, izmērāmiem mērķiem un uzdevumiem, lai risinātu jautājumu par AMR virzītājspēkiem, avotiem un izaicinājumiem.

Tāpat Abu Meri Ņujorkā tiksies ar Ukrainas veselības ministra vietnieku Serhiju Dubrovu, lai pārrunātu ar sabiedrības veselību saistītos jautājumus kara apstākļos, Latvijas sniegto palīdzību un atbalstu Ukrainai.

Politika

Tiesas Argentīnā un Venecuēlā pirmdien izdeva orderus otras valsts prezidenta arestam, pastiprinoties konfliktam starp Argentīnas "anarhokapitālistisko" prezidentu Havjeru Mileju un Venecuēlas autoriitāro sociālistisko prezidentu Nikolasu Maduro.