Mieriņa ir pārliecināta, ka valsts pārvaldes darbs regulāri jāpārskata un jāuzlabo

© Ģirts Ozoliņš/MN

Šis ir bijis politiski piesātināts un aktīvs pirmais darba gads, atskatoties uz aizvadīto gadu amatā, norādījusi Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Viņa piekrīt, ka valsts pārvaldes darbs regulāri jāpārskata un jāuzlabo, tajā skaitā arī parlamenta darbs. Šī gada laikā gan sagatavoti priekšlikumu Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem, veicināta Saeimas struktūras sakārtošana un optimizācija, kā arī veicināta debašu kultūra parlamentā - gan rīkojot klasiskās Ārpolitikas debates, gan arī veicinātas ekonomikas un enerģētikas jomas debates, kā arī tiks rīkotas veselības nozares debates, skaidro Mieriņa.

Politiķe norāda, ka nemainīga prioritāte aizvien ir nedalīta atbalsta sniegšana Ukrainas cīņai karā pret Krieviju. Tapušas vairākas reģionālas iniciatīvas Ukrainas atbalstam.

"Krievijas nežēlība un imperiālistiskās tieksmes ir neizmērojamas, tāpēc uzskatu, ka Eiropai jādara viss iespējamais, lai turpinātu atbalstīt Ukrainu," pauž Daiga Mieriņa. "Kā apliecinājums Ukrainas un Latvijas ciešajām saitēm ir oktobrī Rīgā plānotais Krimas platformas parlamentārais samits, kas vienkopus pulcēs līderus no visas pasaules, vairojot starptautiskās sabiedrības izpratni un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei," skaidro Saeimas priekšsēdētāja.

"Manā dienas kārtībā nemainīgi jau no pirmās dienas Saeimas priekšsēdētājas amatā ir iekšpolitiskās aktualitātes un likumdošanas iniciatīvas, lai pēc iespējas sekmētu Latvijas attīstību, labklājību un drošību. Veikts darbs pie normatīvā regulējuma uzlabošanas, birokrātijas mazināšanā, normatīvo aktu pilnveidošanas būvniecības jomā, bet ne tikai" pauž Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja izcēlusi darbu pie Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma, kur tika panākts, ka lielās pilsētas netiks apvienotas ar blakus esošajiem novadiem. Savukārt, apzinoties klimata pārmaiņu radīto ietekmi uz laikapstākļiem, tiem kļūstot neparedzamākiem un postošākiem, uzsākts darbs pie starpinstitucionālās sadarbības veicināšana, lai veidotu vienotu ūdens pārvaldības sistēmu Latvijā, lai preventīvi mazinātu iespējamo plūdu sekas, kā tas bija vērojams Jūrmalā un Jelgavā.

Pirms gada, 20.septembrī, Saeimas ārkārtas sēdē par parlamenta priekšsēdētāju tika ievēlēta 14. Saeimas deputāte, politiķe, ilggadēja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa no Zaļo un Zemnieku savienības. Par Mieriņas kandidatūru nobalsoja 55 deputāti - ZZS, "Jaunās vienotības", "Progresīvo" deputāti, kā arī atsevišķi deputāti no "Latvija pirmajā vietā".

Politika

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.