Baltijas valstīs aktualizējas jautājums par kritisko medikamentu piegādi krīzes situācijās

© Edmunds Brencis / F64

Baltijas valstu amatpersonas turpina sarunas par kritisko medikamentu nodrošināšanu krīzes situācijās, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Piektdien notika augsta līmeņa Baltijas valstu darba grupas sanāksme ar mērķi attīstīt valstu noturību krīzes situācijām un risināt kritiski svarīgo medikamentu nodrošinājumu Baltijas valstīs.

Tikšanās laikā pārrunāts valstu skatījums un priekšlikumi savstarpējās sadarbības veicināšanai un atbalstam krīzes situācijās, kritisko medikamentu sarakstu iespējama sinhronizācija un ieguvumus no tās.

Tāpat pārrunāti jautājumi par Baltijas savstarpējās medicīniskās palīdzības plāna izveidi un iespējamu Lietuvas un Igaunijas ieinteresētību sadarboties ar Latvijas vietējiem zāļu ražotājiem par kritisko medikamentu krājumu veidošanu un piegādēm krīzes situācijās.

Latvijā, veidojot kritisko medikamentu sarakstu, ņemta vērā Ukrainas pieredze ar nepieciešamākajiem medikamentiem kara apstākļos, skaidroja VM.

Vienlaikus zāļu krājuma nodrošināšanai krīzes situācijā paredzēti vairāki līmeņi - individuālais, ārstniecības iestādes un valsts, galējas nepieciešamības gadījumā iesaistot starptautisko atbalstu.

Darba grupas pārstāvji vienojās par turpmākajiem soļiem attiecībā uz zāļu ražošanas, izplatīšanas un krājumu veidošanas sistēmu, kā arī tajā iesaistīto pušu apzināšanu un kartēšanu visās trīs Baltijas valstīs. Vēl tika apsvērti arī iespējami kopsadarbības projekti un likumdošanas grozījumu kopīga caurskatīšana.

Papildus tam, drīzumā notiks kopīga Baltijas valstu dažādu jomu ekspertu vizīte Ukrainā.

Vienlaikus VM turpina izvērtēt iespēju sniegt valsts atbalstu vietējiem ražotājiem, kuri valsts apdraudējuma gadījumā pauduši gatavību nodrošināt nepieciešamo medikamentu ražošanu, kā arī tiek strādāts pie medikamentu izplatīšanas plāna krīzes situācijā.

Jau ziņots, ka šogad pakāpeniski tiek atjauninātas valsts materiālās rezerves un turpinās darbs pie nepieciešamā finansējuma saņemšanas 2025.gadam to papildināšanai.

Svarīgākais