Latvijas un Lietuvas prezidenti pārrunā svarīgākos jautājumus abu valstu attīstībā

© Oksana Džadana / F64

Latvija un Lietuva strādās kopā, lai pārliecinātu partnerus Eiropā par projekta "Rail Baltica" nozīmi, šādu apņemšanos pauda Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš piektdien tikšanās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu.

Rinkēvičs apsveica Nausēdu ar otro termiņu valsts pirmās personas amatā. Latvijas prezidents akcentēja, ka Nausēda ir labs Latvijas draugs un sadarbība ar viņu ir lieliska.

Rinkēvičs sacīja, ka viņš vēlas turpināt attīstīt divpusējo, politisko, ekonomisko, kultūras sadarbību ne tikai starp Lietuvu un Igauniju, bet arī grib stingrāku koordināciju Eiropas Savienībā un NATO. Latvijas prezidents pastāstīja, ka Baltijas ceļa laikā Nausēda bija Latvijā un palīdzēja izveidot cilvēku ķēdi pāris kilometrus no Latvijas un Lietuvas robežas.

Latvijas prezidents uzvēra, ka līdz nākamajam gadam Baltijas valstīm ir jāatslēdzas no BRELL loka un jāsinhronizējas ar Eiropas elektrības tīklu. Viņaprāt, tas parāda, ka Baltijas valstis drošību uztver nopietni un ka tas neattiecas tikai uz militāro aspektu. Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija un Lietuva aktīvi sadarbojas, lai atrisinātu atlikušās problēmas.

Viņš minēja, ka tikšanās laikā puses pārrunāja "Rail Baltica" projektu. Rinkēvičs klāstīja, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā projekta militārās mobilitātes elements ir ārkārtīgi svarīgs. Latvijas prezidents norādīja, ka, neskatoties uz daudzajiem izaicinājumiem, projekts ir jāpabeidz, lai sekmētu abu valstu militāro mobilitāti un ekonomisko konkurētspēju.

Rinkēvičs piekrita, ka tas prasīs kopīgas pūles, jo projektam ir jābūt finansētam. Puses sarunā pārrunājušas jautājumus, kas attiecas uz Ukrainu. Gan Lietuvas, gan Latvijas prezidents ir vienisprātis, ka Ukrainai ir jānodrošina viss nepieciešamais atbalsts. Tāpat ir jāatbalsta citas valstis, kuras izjūt Krievijas spiedienu. Latvijas prezidents pauda prieku, ka nākamnedēļ Baltijas valstu prezidenti dosies uz Moldovu, lai ne tikai atzīmētu valsts neatkarības dienu, bet arī, lai paustu savu atbalstu un solidaritāti Moldovas ceļā uz pievienošanos Eiropas Savienībai.

Rinkēvičs piektdien par godu Baltijas ceļa 35.gadadienai pie Latvijas-Igaunijas robežpunkta Unguriņi-Lilli tikās ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu un pierobežā dzīvojošajiem iedzīvotājiem. Dienas otrajā pusē Rinkēvičs kopā ar Lietuvas prezidentu piedalījās Baltijas ceļa 35.gadadienai veltītā svinīgā pasākumā Pasvalē, Lietuvā.

Svarīgākais