ES neatzīst Maduro par Venecuēlas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju

© unsplash.com

Eiropas Savienība (ES) svētdienas vakarā paziņoja, ka Venecuēlas līdzšinējais kreisi populistiskais prezidents Nikolass Maduro nevar tikt atzīts par pagājušajā mēnesī notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju, jo Nacionālā vēlēšanu padome nav nodevusi atklātībai vēlēšanu protokolus.

Venecuēlas Nacionālās vēlēšanu padomes 2. augustā publicētos 28. jūlijā notikušo vēlēšanu rezultātus, ka Maduro esot ieguvis 52% balsu, bet opozīcijas kandidāts Edmundo Gonsaless - 43% balsu, "nevar atzīt. Jebkurš mēģinājums aizkavēt oficiālo balsošanas protokolu pilnīgu publicēšanu tikai liks vēl vairāk apšaubīt" to ticamību, teikts ES Padomes paziņojumā.

Tajā norādīts, ka "opozīcijas publicētās un vairāku neatkarīgu organizāciju izvērtētās vēlēšanu protokolu kopijas liecina, ka Edmundo Gonsaless Urrutija ar ievērojamu balsu vairākumu, domājams, varētu būt prezidenta vēlēšanu uzvarētājs".

"Tāpēc ES aicina turpināt vēlēšanu protokolu neatkarīgu pārbaudi, ja iespējams, to veicot starptautiski atzītai struktūrai," piebilsts paziņojumā.

ES arī aicina "Venecuēlas varas iestādes izbeigt patvaļīgu aizturēšanu, represijas un vardarbīgu retoriku pret opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un atbrīvot visus politieslodzītos".

Tomēr atšķirībā no tādām valstīm kā ASV, Argentīna, Ekvadora, Kostarika, Panama un Urugvaja ES nav atzinusi Gonsalesu par vēlēšanu uzvarētāju.

Pēc Nacionālās vēlēšanu padomes paziņojuma par Maduro uzvaru Venecuēlā sākās protesti, kuros sadursmēs ar drošības spēkiem nogalināti vismaz 20 protestētāji. Simtiem protestētāju aizturēti.

Svarīgākais