Korupcijā apsūdzētais ASV senators, kuram draud mūža ieslodzījums, pametīs amatu

© unsplash.com

ASV senators no Demokrātu partijas Roberts Menendess, kurš ir atzīts par vainīgu korupcijā, otrdien paziņoja, ka augustā noliks senatora mandātu.

70 gadus vecais senators no Ņūdžersijas štata vēstulē šī štata gubernatoram Filam Mērfijam rakstīja, ka plāno 20. augustā nolikt senatora mandātu, kas viņam ir bijis kopš 2006. gada.

Menendess pagājušonedēļ Ņujorkā tika atzīts par vainīgu izspiešanā, tiesvedības traucēšanā un kukuļņemšanā apmaiņā pret labvēlību uzņēmējiem, kas saistīti ar Ēģipti un Kataru.

Soda piespriešana ir paredzēta 29. oktobrī, un viņam var draudēt mūža ieslodzījums.

Menendess, kurš savulaik bija Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs, savā vēstulē rakstīja, ka plāno pārsūdzēt spriedumu un atkāpjas tāpēc, ka "negrib, lai Senāts tiktu iesaistīts ilgstošā procesā, kas novirzītu to no svarīgā darba".

Citi demokrātu politiķi bija mudinājuši Menendesu atkāpties. Viņa lēmums nolikt mandātu aiztaupīs partijai balsojumu par viņa izslēgšanu, kas būtu nepatīkami pirms gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Gubernators Mērfijs, kurš arī ir no Demokrātu partijas, sociālo mediju platformā "X" paziņoja, ka iecels Menendesa papildu aizstājēju, kurš pildīs senatora pienākumus līdz viņa amata termiņa beigām janvārī.

Demokrātiem ir 51 no 100 balsīm Senātā, un Menendesa aiziešana var tālāk vājināt demokrātu minimālo vairākumu Kongresa augšpalātā.

Lietā ir apsūdzēta arī Menendesa sieva Nadīne, bet viņa ārstējas no krūts vēža un tiks tiesāta atsevišķi.

Veicot reidu Menendesu pāra Ņūdžersijas mājoklī, Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti atrada tur paslēptus apmēram 500 000 ASV dolāru skaidrā naudā, kā arī zelta stieņus apmēram 150 000 dolāru vērtībā un luksusa automašīnu "Mercedes-Benz".

Svarīgākais