Pagarina Latvijas speciālista dalības laiku ES misijā Ukrainā

© Unsplash

Valdība otrdien nolēma līdz nākamā gada 31.augustam pagarināt civilā eksperta Arsenija Mihejeva dalības laiku Eiropas Savienības (ES) Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā.

Kā norāda Ārlietu ministrijā (ĀM), Starptautiskās palīdzības likums nosaka, ka civilie eksperti piedalās starptautiskajās misijās un operācijās pēc to starptautisko organizāciju rezolūcijas, rekomendācijas vai lūguma, ar kurām Latvijai ir noslēgti starptautiskie līgumi, kā arī pēc ES vai NATO dalībvalsts aicinājuma.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainai civilā drošības sektora reformu jomā, 2014.gada 22.jūlijā ES Padome, pamatojoties uz tās pieņemto lēmumu par ES padomdevēju misiju civilās drošības sektora reformai Ukrainā, nolēma izveidot starptautisko misiju Ukrainā. Starptautiskā misija sāka darbu 2014.gada 1.decem­­­­­­­­­­brī. Saskaņā ar ES Padome lēmumu starptautiskās misijas mandāts ir pagarināts līdz 2027.gada 31.maijam.

Mihejevs nosūtīts dalībai starptautiskajā misijā ar valdības 2023.gada 9.augusta rīkojumu, kas noteica dalību līdz 2024.gada 31.augustam.

Mihejevs darbojas starptautiskajā misijā kā vecākais padomnieks policijas jomā. Starptautiskajā misijā patlaban darbojas četri civilie eksperti no Latvijas.

ĀM ir saņēmusi Eiropas Ārējās darbības dienesta vēstuli ar lūgumu pagarināt Mihejeva dalības laiku starptautiskajā misijā līdz 2025.gada 31.augustam. Eksperts tam piekritis.

Ņemot to vērā, viņam šogad nebūs nepieciešams piešķirtais valsts finansējums atgriešanās izdevumu no dienesta vietas segšanai 355 eiro apmērā. Šie līdzekļi tiek novirzīti Mihejeva daļējai dalības starptautiskajā misijā nodrošināšanai, attiecīgi samazinot kopējo nepieciešamo finansējumu 2024.gadā, kas ir 25 570 eiro.

Izdevumus 2024.gadā 25 570 eiro apmērā apmaksās no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Savukārt 2025.gadā nepieciešamais finansējums 52 704 eiro apmērā tiks nodrošināts, Finanšu ministrijai atbilstoši ĀM priekšlikumam precizējot un palielinot ĀM budžeta bāzes izdevumus programmā "Diplomātisko un konsulāro misiju nodrošinājums" civilā eksperta darbības nodrošināšanai no 2025.gada 1.janvāra.

Svarīgākais