Drīzumā varētu atsākties kuluāru sarunas par izmaiņām valdībā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Vasaras nogalē var atsākties kuluāru sarunas par izmaiņām Evikas Siliņas (JV) vadītajā valdībā, raksta "Latvijas Avīze".

Iesaistītās puses atzīst, ka abpusējā taustīšanās par iespējām paplašināt "Jaunās vienotības" (JV) vadīto valdību ir bijusi, bet plašākām politiskajām konsultācijām, kādas tās bija pagājušajā vasarā, neesot pamata. Valdības vājais punkts ir nelielais balsu vairākums Saeimā - JV, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un "Progresīvajiem" kopā ar diviem neatkarīgajiem deputātiem ir tikai 52 balsis.

JV frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics, paužot personīgo viedokli, pieļāvis, ka koalīciju varētu paplašināt, bet nepamatotas esot spekulācijas, ka vienu partneri - "Progresīvos" - varētu nomainīt ar "Apvienoto sarakstu" (AS). Viens no ZZS līderiem Viktors Valainis situāciju pašlaik vērtē kā viena politiskā spēka vēlmi atgriezties valdībā, bet tā neesot koalīcijas nepieciešamība.

AS politiķis Māris Kučinskis savukārt noliedza baumas par kādas vienas AS daļas piesliešanos koalīcijai. Viņš apstiprina, ka frakcija vēlētos strādāt valdībā, bet tikai kā vienots politiskais spēks.

Vairāki avoti laikrakstam neoficiāli apstiprinājuši, ka taustīšanās bijusi no abām pusēm. Premjere Siliņa vai viņai politiski tuvi cilvēki interesējušies par vairāku AS politiķu iespējamo pievienošanos koalīcijai. Visas AS frakcijas dalībai valdībā šķērslis varētu būt bijušais "Vienotības" biedrs Edvards Smiltēns, kurš ir viens no AS līderiem, bet AS iekšienē izskanot arī kurnēšana, ka Smiltēns nespēj pārkāpt pāri pagātnes aizvainojumam pret "Vienotību". ZZS savukārt esot zināms aizvainojums pret AS par tai veltītajiem izteikumiem par sadarbību ar "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāju Aivaru Lembergu.

Premjere, vaicāta par valdības stabilitāti, ir izteikusies - ja kāds vēlas pievienoties, tad esot laipni aicināts, bet balsu koalīcijai pietiekot.

Laikraksts atzīmē, ka zināmas pretrunas pašā koalīcijā ir jūtamas gan starp politiķiem JV iekšienē, gan JV un "Progresīvo" attiecībās, kas izpaužoties premjeres attieksmē pret "Progresīvo" ministriem. To viņa pasniedz kā ieteikumus "Progresīvo" pārstāvjiem valdībā, aizsardzības ministram Andrim Sprūdam un satiksmes ministram Kasparam Briškenam. Piemēram, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču Siliņa uzskaitīja uzdevumus ministram Sprūdam. Jurēvics gan situāciju pasniedzis citādi - premjere esot prasīga pret visiem ministriem, bet citu zemtekstu neesot.

Tādus neredzot arī "Progresīvo" frakcijas vadītājs Andris Šuvajevs, kurš to skaidroja ar abu "Progresīvo" vadīto nozaru svarīgumu. Šuvajevs premjeres izteikumus neuztverot kā speciālu vēršanos pret "Progresīvajiem". "Mēs esam identificēti kā partija, ko varētu mēģināt izstumt, bet ir grūti iztēloties, kā tas varētu notikt. JV un "Progresīvie" ir konkurenti, bet tā ir normāla koalīcijas dinamika, ja katra partija vēlas pozicionēties sev svarīgos jautājumos. Taču es nebūšu pārsteigts, ja rudenī tādas sarunas kuluāros atsāksies," atzinis Šuvajevs, uzsverot - ja koalīcijā notiktu izmaiņas, tas būtu visu kopīgs lēmums.

ZZS pārstāvis, zemkopības ministrs Armands Krauze apstiprinājis, ka kuluāru sarunas ir bijušas. "Dažreiz neformālas sarunas var pārvērsties rezultātā, bet šoreiz tā bija tāda parunāšanās," izteicis Krauze. ZZS neesot iebildumu pret AS, taču koalīcijai balsu pietiekot, svarīgos balsojumos to atbalstot arī opozīcija, tāpēc tās paplašināšanai neesot pamata.