Igaunijas bijušais prezidents kopā ar sievu pametuši savu partiju

© Dmitrijs Suļžics / F64

Bijušais Igaunijas prezidents Arnolds Rītels un viņa sieva Ingrīda izstājušies no parlamenta opozīcijā esošās nacionālpopulistiskās Konservatīvās tautas partijas (EKRE).

Rītels, kurš Igaunijas prezidenta amatā bija 2001.-2006.gadā, dažādās EKRE formās ar to bijis saistīts 30 gadu.

Arnolda un Ingrīdas Rītelu izstāšanās no EKRE Igaunijas Komercreģistrā publicēta 25.un 26.jūnijā.

Bijušais Igaunijas prezidents 1994.gadā dibināja EKRE juridisko priekšteci - Igaunijas Laucinieku partiju -, kas 1999.gadā mainīja savu nosaukumu un kļuva par Tautas savienību. 2012.gadā tā tika pārveidota par EKRE.

16.jūnijā Jehvi notikušajā EKRE kongresā netika pārraidīta 96 gadus vecā goda priekšsēdētāja uzruna, lai gan tā bija iekļauta darba kārtībā.

Plašs iekšējais strīds partijā izcēlās jūnija vidū, kad no partijas tika izslēgti divi parlamenta deputāti - bijušais Rīgikogu spīkers Henns Pelluāss un Jāks Valge -, kā arī partijas Tartu apriņķa organizācijas vadītājs Silvers Kūziks, Pērnavas apriņķa organizācijas vadītāja Helle Kullerkupa un Sāremā organizācijas vadītājs Daniels Mereērs.

Pēc tam par aiziešanu no partijas paziņoja EKRE vienīgais deputāts Eiropas Parlamentā Jāks Madisons, kurš vēlēšanās pagājušajā nedēļās nogalē saglabāja mandātu, kā arī parlamenta deputāts Antss Frošs. Kopumā no partijas aizgājuši vai izslēgti jau vairāk nekā 500 biedru.

Izslēgtie un par izstāšanos paziņojušie EKRE biedri apsūdz partijas līderi Martinu Helmi autoritārismā.

Partija, kuras politiķi ir pazīstami ar populistiskiem un odioziem izteikumiem, no 2019. līdz 2021.gadam bija toreizējā Centra partijas līdera Jiri Ratasa vadītajā valdībā, taču tagad ir opozīcijā.