"Apvienotais saraksts": "Rail Baltica" projekta reālo problēmu apjoms tiek noklusēts

© Dmitrijs Suļžics/MN

Saeimā parlamentārajā izmeklēšanā ir jāvērtē iespējamie valstij nodarītie finanšu zaudējumi "Rail Baltica" projekta īstenošanā, aģentūru LETA par savu redzējumu informēja "Apvienotā saraksta" (AS) politiķi.

AS norāda, ka ceturtdien, 13.jūnijā, Saeimā atbilstoši Satversmei plānots izveidot partiju apvienības rosināto un arī citu opozīcijas frakciju deputātu atbalstīto izmeklēšanas komisiju "Par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas, vienlaikus panākot, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu, lai lēmumi tiktu pieņemti caurredzami un savlaicīgi, kā arī ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu".

AS uzsver, ka Saeimā gaidāmajai izmeklēšanas komisijai par "Rail Baltica" projektu skaidri jānorāda atbildīgie par valstij dārgi maksājušajām kļūdām, kā arī komisijas darbā jāiesaista prokuratūra. Tas palīdzētu nodrošināt tiesisku vērtējumu un likumiskas konsekvences, norāda deputāti.

"No publiski pieejamās informācijas par "Rail Baltica" projekta realizāciju rodas pamatotas bažas, ka šis projekts tiek īstenots bezatbildīgi un nekompetenti, tiek sniegta pretrunīga informācija, reālo problēmu apjoms tiek noklusēts, sabiedrībai nav skaidrības ne par projekta apjomu, ne par izmaksām un finansēšanas avotiem," pauž AS politiķi.

Politiskais spēkā kā parlamentārās izmeklēšanas uzdevumus redz vērtēt projekta īstenošanas gaitā pieļautās kļūdas, bezdarbību un iespējamos valsts finansēm nodarītos zaudējumus.

Tāpat vēl veidojamajai komisijai jānodrošina "pilna informācija" sabiedrībai, projekta parlamentārā kontrole, kā arī jāizstrādā ieteikumi valdībai projekta atbildīgai un efektīvai realizācijai.

Saeimas deputāts Andris Kulbergs (AS), kurš kā pirmais parakstījis izskatīšanai iesniegto lēmumprojektu par parlamentārās izmeklēšanas izveidošanu, uzsver, ka "Rail Baltica" ir ārkārtīgi nozīmīgs projekts Latvijai ar lielu ietekme uz valsts ekonomikas un kopējo attīstību.

"Nedrīkstam aizmirst arī nozīmīgo drošības komponenti. Lai gadsimta lielākais infrastruktūras objekts nekļūtu par lielāko izgāšanos un nodokļu naudas aprijēju, mums jādara viss iespējamais, lai to burtiskā nozīmē uzliktu uz pareizām sliedēm, godīgi un atklāti analizējot kļūdas, konstruktīvi un aktīvi meklējot labākos risinājumus," akcentē Kulbergs.

Kā ziņots, Saeimas opozīcijā esošo "Apvienotā saraksta" (AS), Nacionālās apvienības, "Latvija pirmajā vietā" un pie frakcijām nepiederošie kopā 34 deputāti rosina izveidot parlamentārās izmeklēšanu komisiju par "Rail Baltica" projekta virzībā pieļautajām kļūdām.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais