Latvijas ieviestie projekti palīdz Ukrainai labāk sagatavoties dalībai Eiropas Savienībā

© Unsplash

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV) pirmdien Berlīnē Daudzpusējās donoru koordinācijas platformas Ukrainai 10. Vadības komitejas sanāksmē pozitīvi novērtēja Ukrainas sasniegto progresu, turpinot darbu pie reformu ieviešanas procesa, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Viņa klātesošajiem arī uzsvēra, ka Ukraina ir Latvijas prioritāte attīstības sadarbības jomā un Latvijas ieviestie projekti palīdz Ukrainai labāk sagatavoties dalībai Eiropas Savienībā. Tāpat parlamentārā sekretāre informēja klātesošos par Latvijas sniegto atbalstu rekonstrukcijas jomā Černihivas apgabalam.

Parlamentārā sekretāre informēja sanāksmes dalībniekus arī par Latvijas plānoto atbalstu Ukrainas enerģētikas infrastruktūras atjaunošanā, Ukrainā nogādājot transformatorus, jaudas kabeļus un citu specializēto tehniku, lai stiprinātu Ukrainas enerģētikas sektora noturību.

Kā norāda ĀM, sanāksmē tika pārrunāti jautājumi, kas saistās ar Ukrainas budžeta vajadzībām, Ukrainas tūlītējām vajadzībām enerģētikas, kritiskās infrastruktūras un rekonstrukcijas jomā, kā arī reformu ieviešanas gaita un eirointegrācijas process.

Daudzpusējā donoru koordinācijas platformā Ukrainai ir formāts, ko 2023.gada janvārī izveidoja G7 valstis, Eiropas Komisija un Ukraina. Platformas mērķis ir sniegt Ukrainai koordinētu atbalstu finanšu, rekonstrukcijas un reformu ieviešanas jomā. Patlaban platformas prezidējošā valsts ir Itālija. Latvija šajā formātā ir novērotājas statuss kopš 2024.gada februāra.

Svarīgākais