Izvēle izdarīta. Kuri deviņi no Latvijas tiks Eiropas Parlamentā? [papildināts 20:29]

© Ģirts Ozoliņš/MN

Eiropas Parlamenta vēlēšanu diena Latvijā ir šodien, 8. jūnijā, kad balsot var no plkst. 8 līdz 20. Šodien Latvijā kopumā strādās 945 vēlēšanu iecirkņi, bet ārvalstīs - vēl 50.

20:29. Izskan pirmās versijas, kuras partijas un to politiķi, iespējams, iekļūs Eiropas Parlamentā.

Vairāk lasiet šeit.

20:09. Vēlētāju aktivitāte Latvijā esošajos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņos šajā gadā sasniegusi 37,76% liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskotā informācija.

Tas ir par 42 975 vēlētājiem vairāk nekā 2019.gada EP vēlēšanās, kad vēlētāju aktivitāte Latvijas iecirkņos bija 33,4%.

Vairāk lasiet šeit.

17:01. Skaitot Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātus, vienā no Valmieras vēlēšanu iecirkņiem balsošanas urnā atrasti 50 eiro, kas bijuši "adresēti" Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, aģentūra LETA uzzināja Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Nauda pie prezidenta gan nenonākšot, bet atbilstoši likumam tiks ieskaitīta Valsts kasē.

Vairāk lasiet šeit.

16:30. CVK svētdienas pēcpusdienā precizētā informācija liecina, ka 2024.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir nobalsojuši 521 219 vēlētāji jeb 33,82% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita. Salīdzinājumā ar svētdienas vidū publicētajiem datiem atjauninātajos ir par aptuveni 100 nobalsojušo mazāk, jo šie cilvēki vispirms esot nobalsojuši pa pastu, bet pēc tam aizgājuši un nobalsojuši arī iecirkņos klātienē, tāpēc uzskaitē novērsta dubulta viņu uzskaite.

13:03. Ienākot datiem no ārvalstu vēlēšanu iecirkņiem, nedaudz palielinājies Eiropas Parlamenta vēlētāju aktivitātes rādītājs Latvijā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotā informācija.

Vairāk lasiet šeit.

11:00. Zemā vēlēšanu aktivitāte Latgalē varētu būt skaidrojama ar reālā iedzīvotāju skaita neatbilstību reģistrētajam, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, komentējot zemo vēlētāju aktivitāti Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Vairāk lasiet šeit.

09:55. Eiropas Parlamenta vēlēšanās Rīgā, 81.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, balsošanā izmantotas desmit neapzīmogotas aploksnes.

Vairāk lasiet šeit.

07:33. Latvijā līderos ir partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) un Nacionālā apvienība (NA), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Vairāk lasiet šeit.

04:05.Valstij būtu jāiegulda līdzekļi vēlēšanu popularizēšanas kampaņās, lai veicinātu lielāka balsotāju skaita līdzdalību, aģentūrai LETA sacīja partijas "Latvijas pirmajā vietā" (LPV) līderis Ainārs Šlesers.

Politiķis pauda, ka tam varētu atvēlēt, piemēram, miljonu eiro, "lietderīgāk" izlietojot daļu no Sabiedrības integrācijas fonda sadalāmajiem līdzekļiem.

01:11.Kustība "Par!" cer iegūt vienu mandātu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, bet ir arī reālistiski par esošo situāciju, aģentūrai LETA pauda deputāta kandidāte Inese Voika.

Jau ziņots, ka socioloģisko aptauju dati pirms vēlēšanām nesolīja kustībai "Par!" vietu EP.

No skatupunkta, ka vienmēr var būt sliktāk, vēlētāju aktivitāti var vērtēt kā pozitīvu, sacīja Voika, norādot, ka nobalsot aizgāja 33%, tātad trešdaļa vēlētāju, kas nozīmējot, ka neesam sliktākā Eiropas Savienības valsts.

8. maijs

21:56. Nelielais vēlētāju aktivitātes pieaugums Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, salīdzinot ar iepriekšējām reizēm, ir saistīts ar aktuālo drošības situāciju, uzskata Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents, politoloģijas doktors Valts Kalniņš.

EP vēlēšanās nobalsojuši vismaz 519 046 vēlētāji jeb 33,68% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati. Tas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējās divās EP vēlēšanās.

Eksperta ieskatā, aktivitātes paaugstināšanās cēloņi varētu būt dažādi.

21:23. EP vēlēšanās nobalsojuši vismaz 519 046 vēlētāji jeb 33,68% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati. Vairāk šeit

Šāda aktivitāte bijusi, apkopojot rezultātus par 963 no 999 vēlēšanu iecirkņiem. Vēlētāju aktivitāte vēl nav apkopota daļā no ārvalstu vēlēšanu iecirkņiem. Amerikā un Lielbritānijā balsošana vēl turpin

20:35. Centrālās vēlēšanu komisija (CVK) ir atrisinājusi problēmas ar informācijas pārnesi no tiešssaistes vēlētāju reģistra uz CVK mājaslapu, šovakar pēc iecirkņu slēgšanas skaidroja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Problēmas ar datu atspoguļošanu radīja neatbilstoša informācijas pārnese no tiešsaistes vēlētāju reģistra uz CVK mājaslapu, skaidroja Saulīte, norādot, ka problēma bija CVK mājaslapā.

CVK vadītājas ieskatā problēmu novēršana nav prasījusi ilgu laiku un tagad informācija ir pieejama.

20:01. Rīgas Raiņa vidusskolā šodien vēlētāji ieradās balsot ar kaķiem, pastāstīja 73. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Sanita Bizika. Vairāk šeit

19:39. Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz sestdienas plkst.16 aktīvākie vēlētāji bijuši Vidzemē, bet mazākā aktivitāte novērojama Latgalē, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Vidzemē līdz plkst.16, iekļaujot iepriekšējās dienās nodotās balsis, ir nobalsojuši kopumā 35,06% balsstiesīgo, kamēr Latgalē - 20,2% vēlētāju.

Rīgā līdz plkst.16, kopā ar iepriekšējā balsošanā nodotajām balsīm, nobalsojuši 116 993 vēlētāji jeb 20,29%, Kurzemē - 30,76%, bet Zemgalē - 30,4% vēlētāju.

Visaktīvākie balsotāji bijuši Saulkrastu novadā, kur līdz plkst.16 nobalsojuši 4510 vēlētāji jeb 56,95%. Tāpat augsta aktivitāte bijusi citur Pierīgā - Ādažu novadā 43,3%, Mārupes novadā 40,31%, Ķekavas novadā 39,57%.

Savukārt viszemākā iedzīvotāju aktivitāte līdz plkst.16 bijusi Rēzeknes novadā, kur kopā ar iepriekšējo balsošanu, vēlēt devušies 3860 pilsoņi jeb 16,42%.

18:45. Kurzemē kādā iecirknī iereibusi persona uzvedusies huligāniski un par šo gadījumu sākts administratīvā pārkāpuma process, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Vairāk lasiet šeit.

17:40. Kuldīgā pēc kāzām balsot ieradušās trīs palielas kāzu viesu kompānijas, aģentūrai LETA teica Kuldīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Inese Ozola.

Tāpat viņa atzīmēja, ka Kuldīgā atraidīti vairāki Eiropas tūristi, kas vēlējās nobalsot bez iepriekšējas saskaņošanas. Tūristi nebija informēti par nepieciešamajām procedūrām, kas jāveic, balsojot citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

17:23. Ogres novadā vēlētāju aktivitāti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās veicina arī pasākumu norise, aģentūrai LETA pauda Ogres novada Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Nikolajs Sapožņikovs.

Viņš pastāstīja, ka šodien Ikšķilē blakus vēlēšanu iecirknim notiek orientēšanās Latvijas kausa sacensības, tādēļ vietējo balsotāju loku papildina arī sportisti. Arī citviet novadā notiekošie pasākumi ir vēlētāju aktivitāti veicinošs aspekts.

17:21. Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu process turpina notikt bez būtiskiem starpgadījumiem, aģentūru LETA informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). CVK atzīmēja, ka kopumā no diviem iecirkņiem - Rīgā un Saulkrastos -, ir saņemtas ziņas, ka ir nepieciešams piegādāt papildu aploksnes un vēlēšanu zīmes, jo ir novērota ļoti liela aktivitāte.

Vairāk lasiet šeit.

17:17. Liepājā Eiropas Parlamenta vēlēšanās, atsevišķi iedzīvotāji mēģinājuši nobalsot ar nederīgiem dokumentiem, aģentūrai LETA pauda Liepājas valstspilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Benita Šēniņa.

Tāpat viņa sacīja, ka vienā no Liepājas rietumkrasta iecirkņiem vēlētājs atstājis pasi. Patlaban pārkāpumi nav konstatēti.

17:14. Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapu sestdienas pēcpusdienā piemeklējušas tehniskas problēmas, tajā tika norādīts lielāks Eiropas Parlamenta vēlēšanās nobalsojušo skaits nekā ir patiesībā, noskaidroja aģentūra LETA.

Vairāk lasiet šeit.

16:33. Saulkrastu novadā kādā no vēlēšanu iecirkņiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlējies nobalsot Igaunijas pilsonis, aģentūrai LETA atklāja novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Neimane.

Viņa pastāstīja, ka tas noticis vienā no iepriekšējās balsošanas dienām. Kaimiņvalsts pilsonim, kuram gan ir Latvijas personas kods, paskaidrots, ka viņam balsošana Latvijā bija jāpiesaka iepriekš, un viņš aicināts balsot Igaunijā. Pēc Neimanes sacītā, vīrietis situāciju izprata.

16:29. Eiropas Parlamenta vēlēšanās līdz sestdienas plkst.16 nobalsojuši kopumā 550 575 vēlētāji jeb 35,73% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Vairāk lasiet šeit.

15:54. Rīgā sestdien Eiropas Parlamenta vēlēšanās līdz pusdienlaikam lielākā vēlētāju aktivitāte bija 112.vēlēšanu iecirknī, kas izvietots tirdzniecības centrā "Domina Shopping", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati. Šajā iecirknī sestdien līdz plkst.12 nobalsojuši 572 iedzīvotāji.

15:23. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz plkst.12 saņēmis informāciju no desmit iedzīvotājiem par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Vairāk lasiet šeit.

15:06. Eiropas Parlamenta vēlēšanās līdz sestdienas plkst.12 kopumā aktīvākie vēlētāji bijuši Vidzemē, bet mazākā aktivitāte bijusi Rīgā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Vairāk lasiet šeit.

15:00. Eiropas Parlamenta vēlēšanu diena līdz plkst.12 aizritējusi bez starpgadījumiem, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Vairāk lasiet šeit.

14:52. Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu sistēmā sestdien Daugavpilī kādai vecāka gadagājuma sievietei uzrādījies, ka viņa jau ir nobalsojusi Rīgā, lai gan sieviete vēl nebija balsojusi, aģentūrai LETA sacīja Daugavpils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Anna Kokina.

Viņa atzīmēja, ka šī problēma tika ātri atrisināta un iedzīvotāja varētu nobalsot Daugavpilī.

Tāpat Daugavpilī bijuši gadījumi, kad iedzīvotāji ieradušies balstot ar pasi, kurai beidzies derīguma termiņš, kā arī gadījumi, kad pase vēl tiek izgatavota. Šajos gadījumos iecirkņos nevarēja nobalsot, atzīmēja Kokina.

14:32. Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā "Cert.lv", kura uzdevums ir uzturēt un aktualizēt informāciju par IT drošības apdraudējumiem, aģentūrai LETA atzina, ka vēlēšanu dienā līdz šim nekādi būtiski traucējumi nav konstatēti.

14:21. Vienā iecirknī vēlētājam iedota nederīga vēlēšanu aploksne; CVK skaidro situāciju. Vairāk šeit

13:46 Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz šim starp pilsētām, par kurām ir pieejami dati, lielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Jelgavā, bet mazākā - Daugavpilī, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati. Vairāk šeit

13:40. Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim nav konstatējis tiešus agresorvalsts Krievijas vai citu valstu mēģinājumus prettiesiski iejaukties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā, informē dienests.

VDD vērtējumā vēlēšanas patlaban norit mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem.

13:36. Zema aktivitāte Eiropas Pašvaldības (EP) vēlēšanās Rēzeknē tostarp varētu būt saistīta ar politiskās reklāmas trūkumu, aģentūrai LETA komentēja Rēzeknes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Dombrovskis.

Vairāk lasiet šeit.

13:09. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiek bez pārkāpumiem un starpgadījumiem, aģentūrai LETA pauda Latvijas Nacionālās bibliotēkas vēlēšanu komisijas sekretāre Tija Ezeriņa.

Ezeriņa norādīja, ka iepriekšējās vēlēšanu dienās tieši bibliotēkā vēlētāju aktivitāte bija diezgan augsta, bet patlaban, tuvojoties pusdienlaikam, var novērot, ka cilvēku nāk vairāk, tomēr objektīvi neesot iespējams salīdzināt vēlēšanu dienas aktivitāti ar iepriekšējo dienu rezultātiem. Viņa sacīja, ka konkrētus datus par vēlētāju skaitu nevar komentēt, bet, viņasprāt, iepriekšējās EP vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte esot bijusi zemāka.

12:54. Eiropas Parlamenta vēlēšanās līdz sestdienas plkst.12 nobalsojuši kopumā 270 936 vēlētāju jeb 17,58% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Vairāk lasiet šeit.

12:07. Sestdien notiekošajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās kāds vīrietis 78.vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, mēģināja nobalsot, izmantojot pensionāra un trenera apliecības, novēroja aģentūra LETA.

Vairāk lasiet šeit.

11:49. Spriežot pēc iepriekšējo dienu vēlētāju aktivitātes, ceram uz lielāku aktivitāti nekā iepriekšējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, pauž "Origo" vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētājs Dāvis Dimants.

Viņš aktivitātes pieaugumu prognozēja, jo ģeopolitiskā situācija pasaulē ir mainījusies, kas atstājot iespaidu uz vēlētājiem. Tomēr, salīdzinot ar Saeimas vēlēšanām, aktivitāte būs mazāka, jo cilvēkiem vairāk interesē vietējā valdība.

Vairāk lasiet šeit.

10:38. Sestdienas rītā pirmās divas Eiropas Parlamenta vēlēšanu stundas notikušas bez starpgadījumiem, informē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). CVK norāda, ka patlaban no vēlēšanu iecirkņiem nav nekādu signālu, ka būtu kādas problēmas. Viss vēlēšanu process pagaidām norisinās mierīgi.

Vairāk lasiet šeit.

10:14. Vecrīgas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņos līdz šim balsot devušies tuvējo biroju darbinieki un veikalu apmeklētāji, liecina iecirkņu darbinieku novērojumi.

Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas telpās izvietotajā 76.vēlēšanu iecirknī iepriekšējā balsošanā nobalsoja 305 pilsoņi. Iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Dace Stalidzēna atminas, ka pagājušajās EP vēlēšanās kopējais iecirknī nobalsojušo skaits bija ap 800, taču esot grūti prognozēt, kāda būs aktivitāte šodien.

Vairāk lasiet šeit.

09:22. Ja vēlēšanu dienā iedzīvotāji novēro kādus iespējamus pārkāpumus, viņiem par to ir jāziņo Valsts policijai, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Saulīte norādīja, ka iecirkņi darbu vēlēšanu dienā sākuši bez aizķeršanās. Viņa norādīja, ka iepriekšējā balsošanā varēja novērot, ka aktivitāte ar katru dienu ir augusi.

Vairāk lasiet šeit.

09:17. Latvijā trīs iepriekšējās balsošanas dienās Eiropas Parlamenta vēlēšanās nobalsojuši 128 938 vēlētāji jeb 8,37% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotā informācija.

Trīs iepriekšējās balsošanas dienu laikā visvairāk vēlētāju nobalsojuši Vidzemē - 41 768 jeb 10,54%, tālāk seko Rīga - 45 274 jeb 7,85% vēlētāju. Zemgalē nobalsojuši 16 771 jeb 8,29% vēlētāji, Kurzemē 14 712 jeb 8,32% vēlētāji. Vismazāk vēlējuši Latgalē - 10 413 jeb 5,51% balsstiesīgo.

Vairāk lasiet šeit.

09:13. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērš uzmanību, ka arī Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta, informē KNAB.

Sestdien tāpat kā piektdien priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli nedrīkst būt izvietoti preses izdevumos, vidē un elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Savukārt sociālajos tīklos vai citviet internetā aizliegts izvietot apmaksātu aģitāciju. KNAB iespējams ziņot vairākos veidos, tostarp bezmaksas lietotnē "Ziņo KNAB", zvanot iestādes uzticības tālrunim 8000 2070 vai rakstot uz e-pasta adresi "knab@knab.gov.lv".

Vairāk lasiet šeit.

09:09. Valsts drošības dienests (VDD) arī Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, informē VDD.

VDD atgādina, ka par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai, ir paredzēta kriminālatbildība. Ar likumu ir aizliegts ietekmēt vēlētāju brīvu izvēli, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Tāpat kriminālatbildība draud par balsu apzināti nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

Vairāk lasiet šeit.

08.00. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

EP vēlēšanās kopumā Latvijā kandidē 16 saraksti. Ar pirmo numuru Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā startēs "Saskaņa", bet noslēdzošais. 16. numurs ticis "Stabilitātei".

Ar otro numuru vēlēšanās startē Jaunā konservatīvā partija, trešo - Nacionālā apvienība, ceturto - "Latvija pirmajā vietā", piekto - "Latvijas attīstībai", sesto - "Centra partija", bet septīto - "Apvienība Jaunlatvieši". Astotais numurs EP vēlēšanās būs "Apvienotajam sarakstam", devītais - "Progresīvajiem", desmitais - "Tautas varas spēkam", 11. - "Kustībai Par!", 12. - "Suverēnajai varai", bet 13. - sarakstam "Tauta. Zeme. Valsts.". Ar 14. numuru vēlēšanās startēs Zaļo un zemnieku savienība, bet ar 15. numuru - "Jaunā vienotība".

Kopā uz EP kandidē 271 pretendents, no kuriem 163 ir vīrieši un 108 sievietes. Kandidātu vidējais vecums ir 46,5 gadi. Jaunākais kandidāts ir 21 gadu vecs, bet vecākais - 86.

Uz EP kandidē septiņi cilvēki ar pamata izglītību, 31 kandidātam ir vidējā izglītība, savukārt augstākā izglītība ir 86% jeb 234 kandidātiem.

Politika

Francijas prezidents Emanuels Makrons, kuram svētdien notikusī parlamenta vēlēšanu otrā kārta nesusi nu jau kārtējo pazemojošo sakāvi, cenšoties saglabāt valsts stabilitāti un starptautisko uzticamību, pirmdien atteicies pieņemt premjerministra Gabriela Atāla demisiju.

Svarīgākais