"Man Kariņa ir žēl," savā pēdējā intervijā Neatkarīgajai teic Joahims Zīgerists

© Neatkarīgā

Neatkarīgās žurnālists Māris Krautmanis ar Joahimu Zīgeristu sarunājās 2020. gada pavasarī. Toreiz bijušais politiķis bija možs un pat ļāva nojaust, ka varētu Latvijā dibināt jaunu partiju.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka naktī uz 28. janvāri politiķis, sabiedriskais darbinieks, 5. un 6. Saeimas deputāts Joahims Zīgerists aizgāja viņsaulē. Slimība bija gadiem ilga un beigās arī - ļoti smaga.

Tagad, lasot šo interviju, var redzēt, ka daži Zīgerista izteikumi izrādījās pravietiski. Viņš jau tobrīd bažījās par Krievijas diktatora Putina centieniem manipulēt ar vēstures faktiem.

Tāpat viņam nepieņema šķita Latvijas ministru nespēja pieņemt drosmīgus lēmumus. "Sevišķi ar to izceļas Jaunās konservatīvās partijas ministri - meklēt starp viņiem gudrus politiķus ir tas pats, kas meklēt krabjus veikalos nopērkamajās «krabju nūjiņās». Kāpēc tieslietu ministrs Jānis Bordāns savas kompetences ietvaros neiejaucas Zolitūdes tiesvedībā? Kāpēc veselības ministre Ilze Viņķele no Attīstībai/Par! nespēj aizstāvēt likumā ierakstītās ārstu tiesības? Šādu jautājumu ir daudz," intervijā sacīja Zīgerists.

Viņam bija arī visai skarbs viedoklis par premjeru Krišjāni Kariņu un Valsts prezidentu Egili Levitu:

"No vienas puses, man Kariņa ir žēl - viņš ir vadītājs vājai valdībai, kas nav rīcībspējīga. Nebrīnīšos, ja šī valdība nākamās regulārās Saeimas vēlēšanas nesagaidīs, lai gan Kariņš noteikti nav sliktākais premjers, kāds Latvijai ir bijis. Bet gan Kariņu, gan Valsts prezidentu Levitu vieno kopīga lieta - abi viņi Latviju var lieliski pārstāvēt plašajā pasaulē. Viņi pārvalda svešvalodas, spēj sniegt spontānas atbildes žurnālistiem, ir labi izglītoti, taču manā skatījumā atrauti no tautas. Viņi līdzinās tipiskiem Eiropas ierēdņiem, kuri pārvietojas melnās automašīnās, valkā melnas ādas kurpes, pēc pasūtījuma uzsmaida, taču cilvēkus Aglonā, Aknīstē un Aizputē īsti nesaprot. Domāju, ka šādi politiķi ilgstoši nevar pārvaldīt valsti," toreiz sacīja Zīgerists.

Visu interviju var izlasīt šeit: Joahims Zīgerists: Eiropas tradicionālās vērtības apdraud nauda un alkatība

Politika

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi saskaņošanai valdībā grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim pensiju iemaksu likmes viena procentpunkta pārnesi no pensiju otrā līmeņa uz valsts nefondēto pensiju shēmu jeb pensiju pirmo līmeni.

Svarīgākais