Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Politika

Krievija pārmet ASV vēstniecībai demonstrāciju atbalstīšanu

© AP/Scanpix/LETA

Krievija pirmdien oficiāli izteikusi protestu ASV vēstniecībai Maskavā par sociālo mediju ierakstiem, kuros esot atbalstītas demonstrācijas pret Kremli, kā arī apsūdzējusi lielās ASV tehnoloģiju kompānijas par jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Desmitiem tūkstošiem Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītāju sestdien sarīkoja demonstrācijas vairāk nekā 100 Krievijas pilsētās.

Vislielākās demonstrācijas notika Maskavā.

Demonstrāciju laikā drošības spēki aizturēja vairāk nekā 3700 cilvēkus, liecina nevalstiskās organizācijas "OVD-Info" apkopotā informācija.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs tikās ar ASV vēstnieku, lai paustu neapmierinātību ar vēstniecības izteikumiem, medijiem atklāja Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova.

Tikšanās laikā Rjabkovs pauda "stingru protestu" ASV vēstniecībai par "ierakstu izplatīšanu sociālajos tīklos un savās interneta platformās nelegālu mītiņu atbalstam vairākās Krievijas pilsētās", norādīja Zaharova.

Tikšanās noorganizēta pēc Kremļa preses pārstāvja Dmitrija Peskova izteikumiem, ka ASV vēstniecība, kas brīdināja ASV pilsoņu Krievijā par demonstrācijām, jaucas Krievijas iekšējās lietās.

ASV vēstniecības preses pārstāve ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka tā ir "rutīnas prakse", brīdināt ASV pilsoņus ārvalstīs par iespējamajiem riskiem drošībai.

Zaharova arī pavēstīja, ka Krievija izmeklēs ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumu darbību saistībā ar iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Viņa sacīja, ka Krievija nopietni pēta, kā amerikāņu platformas bijušas iesaistītas ASV mēģinājumos iejaukties Krievijas iekšpolitikā.

Pirms demonstrācijām Krievijas federālais mediju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pieprasīja vairākām mediju platformām, tostarp "YouTube" un "Instagram" dzēst aicinājumus uz protestiem.