Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Diskusija par OIK gandrīz "norauj" 2020.gada budžeta izskatīšanu

© Ilze Zvēra/F64

Valdībai saķeroties jautājumā par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) problēmas risināšanas pēkšņu iekļaušanu 2020.gada budžetā gandrīz apdraudēja nākamā gada budžeta tālāku virzību.

Sākoties valdības sēdei, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) pauda sašutumu, ka šīsdienas valdības sēdē nav iekļauts jautājums par OIK problemātikas risinājumu, lai gan valdība pagājušajā piektdienā par to bija vienojusies. Pēc ministra teiktā, OIK problemātikas risinājums ir jāskata 2020.gada budžeta kontekstā. Viņš piebilda, ka OIK problemātika ir viena no šīs valdības prioritātēm.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka viņam nav bijusi iespēja iepazīsties ar Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto ziņojumu, tāpēc viņš neuzskata, ka šo jautājumu varētu iekļaut šīsdienas valdības sēdes dienaskārtībā. Premjers aicināja OIK jautājumu pārspriest sadarbības sanāksmē nākamo pirmdien, 23.septembrī.

Tomēr Nemiro uzsvēra, ka partijas "KPV LV" ministri uzskata, ka jautājums par OIK problemātikas risināšanu būtu risināms jau šodien, proti, valdībai būtu konceptuāli jāpieņem politisks lēmums. "Nebūtu pareizi virzīties uz priekšu [ar 2020.gada budžetu], ja neesam šo izdiskutējuši politiskā līmenī," uzsvēra ekonomikas ministrs.

Kariņš piekrita, ka OIK jautājuma risināšana ir viena no šis valdības prioritātēm, tomēr pirms šo jautājumu skatīt, par to būtu jāpieņem politisks lēmums koalīcijas partneru vidū, bet pēc tam jau šo jautājumu varētu iekļaut valdības dienaskārtībā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) gan atzina, ka EM sagatavotais risinājums OIK problemātikas risināšanai neietekmē 2020.gada budžetu, bet nākamo gadu budžetus, tāpēc ekonomikas ministra rosinātais jautājums nebūtu skatāms 2020.gada budžeta kontekstā.

"Šodien ir jākoncentrējas uz 2020.gada budžetu. Ja kādam politiskajam spēkam būs iebildes pret šo budžetu, tad tas varēs par to nebalsot," pauda Reirs.

EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis piebilda, ka viens no OIK problemātikas risināšanas jautājumiem ir saistīts ar 2020.gada budžetu, proti, "zaļās" enerģijas ražotāju kontroles jautājumu nodošana Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB). Tam gan neesot tiešas ietekmes uz 2020.gada budžetu, jo nepieciešamos resursus EM radīs savā resorā.

Premjerministrs atkārtoti aicināja šo jautājumu pārrunāt sadarbības sanāksmē. "Ja EM ir risinājums, kā OIK varētu likvidēt un tam ir prognozējamas sekas uz nākamo gadu budžetiem, tad tas ir jāpārrunā politiski," piebilda Kariņš.

Tomēr Nemiro uzstāja, ka šis jautājums būtu skatāms jau šodien. Kariņš atkārtoja, ka šādi konceptuāli jautājumi ir jāpārrunā koalīcijas partneru vidū.

Premjers piebilda, ka gadījumā, ja koalīcija vienosies, ka šis jautājums ir virzāms tālāk, tad pastāv iespēja, ka 2020.gada budžets varētu tikt koriģēts. Nemiro šādu risinājumu novērtēja kā labu un piekrita OIK jautājumu pārrunāt ar koalīcijas partneriem.