Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Lielbritānijas karaliene Elizabete II svin 96. dzimšanas dienu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Lielbritānijā ar salūta zalvēm ceturtdien tiks atzīmēta karalienes Elizabete II 96.dzimšanas diena, lai gan gaidāms, ka pati karaliene svētkus aizvadīs klusi un privāti.

Zalves tiks izšautas no Londonas Tauera un Haidparka, savukārt armijas grupa spēlēs apsveikuma dziesmu "Happy Birthday".

Britu mediji vēsta, ka Elizabete II ar helikopteru no Vindzoras pils devusies un Sendringemas lauku īpašumu Anglijas austrumos.

Kopš 18.gadsimtā ieviesta karaliskā tradīcija paredz, ka britu monarha oficiālā dzimšanas diena neatkarīgi no īstā datuma tiek atzīmēta jūnijā.

Šogad karalienes oficiālās dzimšanas dienas svinības norisināsies kopā ar 2.-4.jūnijā paredzētajiem svētkiem par godu karalienes Platīna jubilejai. 6.februārī apritēja 70 gadu, kopš Elizabete II kļuva par Lielbritānijas karalieni.

Platīna jubilejas svinībās paredzēti dažādi pasākumi, kā arī līdzās oficiālajiem jubilejas produktiem, dažādi uzņēmēji visā pasaulē godina karalienes ilgos dzīves un valdīšanas gadus.

Piemēram, zīmols "Barbie" karalienes īstajā dzimšanas dienā prezentēs viņai par godu izveidotu lelli, kurai būs elegants ziloņkaula krāsas tērps un zila lente pār krūtīm, kā arī tiāra, kura Elizabetei II bija galvā kāzu dienā ar princi Filipu 1947.gadā.

Kopš pērn oktobrī Elizabetei II vajadzēja pavadīt nakti slimnīcā, viņa pēc ārstu ieteikuma būtiski ir samazinājusi savas sabiedriskās aktivitātes.

Muguras problēmas un grūtības nostāvēt un staigāt ir bijis iemesls, kādēļ viņa atcēlusi vairākus pasākumus. Elizabete nepiedalījās arī karaliskās ģimenes tradicionālajos Lieldienu dievkalpojumos.

Pēc saslimšanas ar Covid-19 februārī karaliene esot jutusies "ļoti nogurusi un piekususi", viņa pati šomēnes virtuālā pasākumā teica ārstiem.

Iepriekšējo reizi publiskā pasākumā Elizabete II piedalījās 29.martā, kad Vestminsteras abatijā notika piemiņas dievkalpojums pērn 99 gadu vecumā mirušajam karalienes vīram princim Filipam.