Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Franču izgudrotājs vēlreiz mēģinās ar "liddēli" šķērsot Lamanšu

© AFP/SCANPIX/LETA

Franču izgudrotājs Frankijs Zapata, kuram pagājušajā nedēļā neizdevās uz "liddēļa" šķērsot Lamanšu, tuvākajās dienās mēģinās vēlreiz paveikt iecerēto, pirmdien paziņojusi izgudrotāja komanda.

"Viņš nevēlas beigt ar neveiksmi. Viņš mēģinās vēlreiz šīs nedēļas beigās. Vai nu piektdien, sestdien vai svētdien, atkarībā no laikapstākļiem," ziņu aģentūrai AFP sacīja viņa pārstāvis.

Iepriekšējā mēģinājumā pagājušajā ceturtdienā 40 gadus vecais Zapata pusceļā iekrita jūrā, nespējot nolaisties uz platformas degvielas uzpildīšanai.

"Tā ir milzīga vilšanās. Viņš droši vien trāpījis garām par dažiem centimetriem," neilgi pēc neveiksmīgā lidojuma Francijas telekanālam "BFM TV" sacīja viens no Zapatas komandas biedriem. "Mēs izmēģinājām šo manevru desmitiem reižu daudz nemierīgākā jūrā," viņš piebilda.

Zapata 2016.gadā iekļuva Ginesa pasaules rekordu grāmatā ar garāko lidojumu, kāds jebkad veikts ar "liddēli". Viņš nolidoja gandrīz 2,3 kilometrus.

Taču starptautisku uzmanību Zapata piesaistīja šovasar, prezentējot savu "liddēli" Bastīlijas dienas parādē, kuru vēroja Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņš pārlidoja pāri Konkordijas laukumam.

Francijas varasiestādes sākotnēji izturējās skeptiski pret Zapatas izgudrojumu, bet tad par to ieinteresējās armija, sadarbība ar kuru noveda pie iespaidīgās prezentācijas Bastīlijas dienas parādē.

Zapatas izstrādātais "liddēlis" jeb lidojošā platforma "Flyboard Air" spēj sasniegt ātrumu 190 kilometri stundā un bez degvielas uzpildīšanas var nolidot aptuveni desmit minūtes.