Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Ķīnieši atzīmē Cūkas gada sākšanos

© AP/Scanpix

Vairāk nekā mēnesi pēc tam, kad ļaudis daudzviet pasaulē steidza sveikt viens otru ar Cūkas gada iestāšanos, šodien ķīniešu Jaungads beidzot ir klāt.

Ķīnā tie ir gada lielākie svētki, kas līdz ar sagatavošanos un dažādiem pēcsvētku pasākumiem kopā ilgst 40 dienas - ķīnieši šo laika periodu sauc par Chunyun. Savukārt pašam Jaungadam ir vēl vairāki nosaukumi. To mēdz dēvēt arī par Pavasara svētkiem, Austrumu Jaungadu un Jaungadu pēc Mēness kalendāra, un to plaši atzīmē visās valstīs, kurās ir vērā ņemama ķīniešu diaspora.

Svinību tradīcijas ir aptuveni 1000 gadus senas, un viena no nozīmīgākajām paredz, ka svētki ir sagaidāmi ģimenes lokā, atgādina CNN. Tas nozīmē pasaulē lielāko iekšzemes migrāciju. Tūrisma aģentūras Ctrip dati liecina, ka šogad aptuveni 400 miljoni Ķīnas iedzīvotāju veikuši tuvāku vai tālāku ceļu, lai līdz 4. februāra pievakarei nonāktu līdz savām dzimtajām vietām. Vēl pirms dažiem desmitiem gadu tas nozīmēja milzīgu haosu un nereti desmitiem stundu ilgu braukšanu pārpildītos transporta līdzekļos. Tomēr mūsdienu Ķīnas sabiedriskā transporta sistēma jau ir krietni attīstītāka, un, piemēram, valsts dzelzceļš pagājušā gada nogalē atklāja desmit jaunas līnijas, pagarinot ātrgaitas vilcienu tīklu līdz 29 000 kilometru. Ievērojami cēlies arī valsts iedzīvotāju labklājības līmenis, un pat vidēju atalgojumu saņemošie Ķīnas iedzīvotāji var atļauties reizi gadā izmantot aviācijas pakalpojumus - piedāvājumu klāsts ir krietni audzis. Ķīnas iedzīvotājiem talkā nākušas ar modernās tehnoloģijas, jo ar viedierīču palīdzību saplānot ceļojumu un iegādāties biļetes kļuvis daudz vienkāršāk.

Kopš šīs simtgades sākuma aizvien vairāk ķīniešu izmanto septiņas dienas ilgos valsts svētkus un brīvdienas (tās oficiāli sākās vakar), lai dotos ģimenes ceļojumos uz ārzemēm. Ctrip vēsta, ka šogad svētku laikā valsti pametīs aptuveni 7 miljoni iedzīvotāju, kas ir nedaudz vairāk nekā pērn. Tomēr šķiet, ka savu ietekmi uz izvēlētajiem galamērķiem ir atstājis fakts, ka Ķīnas ekonomiskā izaugsme pagājušogad bijusi zemākā beidzamo 30 gadu laikā. Ctrip eksperti sarunā ar Reuters norādījuši, ka iepriekšējos gados stabili audzis pieprasījums pēc ceļojumiem uz ASV, Austrāliju, Jaunzēlandi un Eiropu, taču pašlaik novērojama tendence, ka aizvien vairāk cilvēku izvēlas tuvākus un lētākus galamērķus. Iecienītākās esot Taizeme, Japāna, Indonēzija un Singapūra, tātad vietas, kas atrodas ne vairāk kā septiņu stundu lidojuma attālumā no Pekinas vai Šanhajas.

Dati par to, cik lielas summas ķīnieši šogad būs iztērējuši dāvanām, tiks apkopoti vien martā, taču Bloomberg, vadoties no situācijas pirmssvētku nedēļās, prognozē, ka patērētāju aktivitāte, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nebūs pieaugusi, kas vēlreiz apliecina, ka valsts ekonomikai pašlaik nav spožākais periods. Tomēr pieprasījuma samazināšanās attiecināma galvenokārt uz luksusa precēm, bet pārtiku, dažādu ar svinībām saistītu atribūtiku un pirotehniku ļaudis iegādājušies tikpat aktīvi kā parasti.

Starp citu, vides aizsardzības aktīvisti ar organizāciju PETA priekšgalā mudinājuši ķīniešus Cūkas gadā ēst mazāk cūkgaļas, atgādinot, ka Ķīnā tiek patērēta aptuveni puse no visā pasaulē apēstās cūkgaļas. Lai gan Reuters raksta, ka vairāku iecienītu Honkongas restorānu ēdienkartēs parādījušies gardumi, kuros cūkgaļa daļēji aizvietota ar sojas pupiņām vai zirņiem, ir diezgan maz ticams, ka šis aicinājums atradīs tik daudz dzirdīgu ausu, lai cūkgaļas patēriņš patiešām nozīmīgi mazinātos.

Toties Taivānā plašu sabiedrības atbalstu izpelnījies aktīvistu aicinājums septiņreiz pārdomāt, bet tikai pēc tam izlemt, vai patiešām ir vērts turēt cūku kā mājdzīvnieku. Iepriekšējo Cūkas gadu bēdīgā pieredze liecina, ka cilvēki, kuri šādu mājdzīvnieku nolemj turēt, lai tas nestu veiksmi, bieži vien neapzinās, cik lielas pūles prasa rūpēšanās par to. Anita Čena, kura interneta sociālajos tīklos vada cūku turētāju forumu, sarunā ar

Reuters atgādinājusi, ka mazie sivēntiņi ļoti ātri pierod pie cilvēku klātbūtnes un regulāri pieprasa pievērst sev uzmanību vai pacienāt ar kādu gardumu. Turklāt ļaudis bieži vien nesaprot, ka pat tā sauktās mikro vai mini cūkas galu galā izaugs par diezgan prāvu un līdz pat 60 kilogramus smagu kustoni, kas bāzīs savu šņukuru, kur vien gribēs, ātri vien būs apguvis istabas vai ledusskapja durvju atvēršanas iemaņas un, garlaicības mākts, labprāt izrevidēs arī skapi vai kumodes atvilktnes. Pirms 12 gadiem vasaras sākumā dzīvnieku aizsardzības biedrības jau bija spiestas meklēt jaunas mājvietas lielam skaitam cūku, kuras saimnieki vienkārši bija izmetuši no saviem mājokļiem, un jācer, ka kaut kas līdzīgs neatkārtosies arī šogad, sacījusi A. Čena.