Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Slavenā fiziķa Hokinga braucamkrēsls izsolē pārdots par 341 191 eiro

© Scanpix

Slavenā angļu fiziķa Stīvena Hokinga motorizētais braucamkrēsls ir pārdots izsolē par 296 750 britu mārciņām (341 191 eiro), bet viņa doktora disertācija tika nosolīta par gandrīz divkārt lielāku summu, ceturtdien paziņoja izsoļu nams "Christie's".

Pārdotais krēsls bija "agrīnākais saglabājies piemērs" braucamkrēslam, ko Hokings lietoja pēc tam, kad kļuva paralizēts viņam diagnosticētās motoro neironu slimības dēļ, pavēstīja "Christie's".

Hokings lietoja šo krēslu no pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigām līdz deviņdesmito gadu vidum, līdz vairs nespēja darbināt šo krēslu ar rokām.

Braucamkrēsls tika pārdots kā kolekcionāra priekšmets, nevis medicīniskai lietošanai. Ienākumi no tā pārdošanas tiks ziedoti diviem labdarības fondiem - Stīvena Hokinga Fondam un Motoro neironu slimību asociācijai.

Scanpix

Hokinga 1965.gadā Kembridžas Universitātē aizstāvētās doktora disertācijas oriģināls mašīnrakstā tika pārdots par 767 000 ASV dolāru (675 500 eiro) tajā pašā interneta izsolē. Citi objekti, tai skaitā viņa valkāta žakete, tika nosolīti par pavisam 650 000 dolāru (572 450 eiro).

Izsolē, kurā bija arī ar Aizeku Ņūtonu, Čārlzu Darvinu un Albertu Einšteinu saistītas lietas, tika pārdoti 52 objekti. To kopējā cena pārsniedza 2,3 miljonus dolāru (divus miljonus eiro).

Hokingam 21 gada vecumā tika diagnosticēta motoro neironu slimība amiotrofā laterālā skleroze, kuras dēļ viņš varēja pārvietoties tikai ar braucamkrēslu un vēlāk zaudēja spēju runāt. Neraugoties uz smago slimību, Hokings aktīvi piedalījās zinātniskajā un sabiedriskajā dzīvē. Viņš nomira šī gada 14.martā 76 gadu vecumā savā mājoklī Kembridžā.