Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Aktīvisti uzsāk ceļu uz Monblānu; mērķis - kalna virsotnē uzvilkt Latvijas karogu

© AFP/Scanpix

Šodien plkst.7 no rīta pie Brīvības pieminekļa entuziastu grupa uzsāks ceļu no Rīgas uz Šamonī, lai Eiropas Savienības (ES) augstākajā virsotnē Monblānā uznestu mastu un tajā paceltu Latvijas karogu, tādējādi uzstādot Ginesa pasaules rekordu.

Iniciatīvas pārstāvis Ansis Egle šī gada maijā informēja, ka šāds notikums pasaulē līdz šim nav ticis īstenots, tādēļ plānotais pasākums ticis reģistrēts Ginesa rekordu grāmatā kā Ginesa rekorda pieteikums. "Ļoti iespējams, šis gājiens pārvērtīsies par Ginesa rekordu - par pasaulē augstāk uznesto karoga mastu un tajā uzvilkto karogu," skaidroja Egle.

Visa pamatā ir Latvija. Tādējādi mēs demonstrētu lepnumu par savu valsti

Idejas autors Aldis Kunšteins norādīja, ka pirms desmit gadiem jau kāpis Monblāna virsotnē. Pēc kāpiena viņš sapratis, ka uznest karoga mastu šī kalna virsotnē un uzvilkt tajā Latvijas karogu būtu liels izaicinājums. Tādējādi tiktu realizēts "traks, neparasts, ambiciozs, lielisks un riskants piedzīvojums". "Visa pamatā ir Latvija. Tādējādi mēs demonstrētu lepnumu par savu valsti," piebilda Kunšteins.

AFP/Scanpix

Egle vērsa uzmanību, ka masts tiks iepakots speciālā somā, lai grupas dalībnieki to varētu nest pārmaiņus, kā arī masta pēda un Latvijas karogs. "Ceļš uz Monblāna virsotni nav vienkāršs, ir šauri posmi, dažādi pagriezieni, un tajos ir būs jālavierē ar desmit metrus augsto mastu, kam nepieciešama speciāla sagatavošanās," teica iniciatīvas rīkotāju pārstāvis, piebilstot, ka masta nešana jau tikusi izmēģināta Siguldā, Reiņa trasē. Viņš arī uzsvēra, ka Monblāna virsotnē ir liels vējš, tādēļ masta uzstādīšana un karoga uzvilkšana nebūs vienkārša.

Iniciatīvas grupā ietilpst dažādu nozaru pārstāvji, tostarp studenti, uzņēmēji, sportisti, arhitekti, mediju speciālisti un citu nozaru pārstāvji - burātājs Māris Birzulis, kalnos kāpējs Rolands Laveiķis, dizainers Aldis Rocēns, uzņēmēja Ilze Seržāne, arhitekte Edīte Bokāne, inženieris Matīss Kalvāns, fotogrāfs Kristaps Mozgirs, uzņēmēji Andrejs Straume un Andris Citko.

9.augustā plānots sākt adaptāciju un treniņus, bet 12.augustā - karoga masta nešanas pirmo posmu no bānīša gala stacijas līdz alpīnistu nakšņošanas mītnei "Refuge de Tete Rousse" 3167 metru augstumā. Savukārt 16.augusts būs pēdējais termiņš, lai dotos uz virsotni un atgrieztos nakšņošanas vietā "Refuge du Gouter". 17.augustā plānota atgriešanās Šamonī.

Sociālajā tīklā "Facebook" speciāli šim notikumam izveidota lapa "Monblāns 2018", kurā varēs sekot līdzi dalībnieku gaitām.

Monblāns, kura augstums sasniedz 4808 metrus, atrodas uz Itālijas ziemeļrietumu robežas ar Franciju .