Lūk, ko Krievija 9.maija militārajā parādē parādīs pārējai pasaulei

© AFP / Scanpix

Krievija savā Uzvaras dienas parādē Sarkanajā laukumā plāno izrādīt savus jaunāko militāro arsenālu.

73.gadadienu kopš nacistiskās Vācijas padošanās Krievijā, kā ierasts, plāno svinēt ar vērienu, mēģinājumus militārajai parādei sākot jau maija pašā sākumā.

CNN apkopojuši, ko tad svinētāji trešdien redzēs Sarkanajā laukumā:

Su-57 iznīcinātājs

CNN

Sukhoi Su-57 ir pirmais Krievijā ražotais piektās paaudzes iznīcinātājs. Lai arī pirmoreizi lidojis 2010.gadā, tas vēl formāli pievienots Krievijas gaisa spēkiem nav. Februārī divi šādi iznīcinātāji tika deliģēti uz Sīriju.

Kinzhal hipersoniskā raķete

CNN

Krievijas jauno hipersonisko raķeti, nodēvētu par ''dunci'', mēģinājumos pagājušajā nedēļa ''nesa'' divi MiG-31K. Atklājot tā eksistenci 1.martā, Vladimirs Putins lepojās, ka tā lido 10 reizes ātrāk nekā skaņas ātrums un spēj izvairīties no pretraķešu sistēmām.

YARS balistiskā raķete

CNN

Zināma arī kā SS-27, šī ir mobila raķete, kura var pārvietot 10 kodolgalviņas līdz pat 12 000km. Šādas YARS raķetes Krievijai esot 73.

Armata tanki

CNN

Krievija pirmo reizi šos Armata tankus izrādīja 2015.gada parādē un paredzams, ka to testēšana noslēgsies šogad. Līdz 2020.gadam Krievijas armijai vajadzētu būt ap 100 šo tanku.

S-400 raķetes

CNN

Šī sistēma tikusi pielīdzināta ASV pretraķešu sistēmai un var notriekt dažāda veida lidaparātus, kā arī balistiskos ieročus. Paredzams, ka tās tiks piegādātas Krievijas bruņotajiem spēkiem Sīrijā un Krimā. Piedevām, tās ir liela eksporta prioritāte, ar pircējiem Indijā un Ķīnā.

BUK raķetes

CNN

Buk-M2 vienlaikus spējot noteikt līdz pat 24 mērķiem un izšaut uz četriem no tiem, sasniedzot 25km augstumu un veicot 45km distanci.

Svarīgākais