APRITĒ: Svifta sagrābjas Billboard balvas

Teilore Svifta un daļa viņas balvu © Scanpix

Lasvegasā notikusī mūzikas žurnāla Billboard balvu pasniegšanas ceremonija izvērtusies par dziedātājas Teilores Sviftas benefici.

Viņa tikusi pie astoņām balvām, to skaitā skatītāju simpātiju balvas, bet dziedātājas videoklips Bad Blood, kura pirmizrāde notika ceremonijas laikā, izpelnījies gandrīz nedalītu atzinību. Savukārt par pasākuma lielāko neveiksminieku atzīstams reperis Kanje Vests – viņa dziedājums tika pamatīgi cenzēts, turklāt skatītāji nevarēja redzēt, kas notiek uz skatuves, un sāka neapmierināti ūjināt.

Ziņu aģentūra AP norāda, ka MGM Grand Arena notikušais pasākums bijis «vēsturisks vakars Sviftai». Proti, kopumā 25 gadus vecajai dziedātājai nu jau ir 20 šādu balvu, un viņa apsteigusi līdzšinējo rekordistu Gārtu Brūksu, kuram tādu ir 19. Pašsaprotami, ka šajā sezonā neviens cits astoņas balvas nav saņēmis, lai gan nomināciju ziņā ar T. Sviftu, kura bija nominēta 14 kategorijās, varēja konkurēt 13 nomināciju ieguvušais brits Sems Smits. Taču tajās kategorijās, kur abi cīkstējās savā starpā, amerikāniete izrādījusies galvas tiesu pārāka.

Ja vien nebūtu zināms, ka balvu īpašnieki tiek noskaidroti jau iepriekš, varētu domāt, ka savu lomu nospēlējis klātbūtnes efekts. Proti, tonis visam pasākumam tika uzdots ar Bad Blood demonstrāciju. Arī pēc tam T. Svifta un viņas kompānija (arī Kelvins Heriss, kuru dzeltenā prese pasludinājusi par dziedātājas otro pusīti un kurš kādā brīdī no viņas izpelnījās lielu un publisku buču uz vaiga) nepārtraukti atradās uzmanības centrā. Savukārt viņas 22 gadus vecais konkurents S. Smits uz ceremoniju tā arī nevarēja ierasties, lai gan tika gaidīts līdz beidzamajam brīdim. Viņš pašlaik Ņujorkā atgūstas pēc rīkles operācijas un bija atsūtījis tikai videopateicību par saņemtajām balvām vīru popmūziķu konkurencē. Galu galā britu cerībai nācās samierināties vien ar trim balvām.

Tikpat tika piešķirts arī Igijai Azalea un Ferelam Viljamsam, taču viņiem tas ne mazāko vilšanos nesagādāja. Vesela grupa mākslinieku ieguva pa divām balvām, to skaitā arī puišu grupa One Direction, kas no skatuves atgādināja, ka šajā panākumā ir arī liels no grupas aizgājušā «brāļa» Zeina Malika nopelns. Rokmūzikas kategorijā visu krējumu nosmēla dziesminieks Hozier un grupa Coldplay, taču lielāko gandarījumu faniem sagādāja grupa Van Halen, kas kāpa uz skatuves uzreiz pēc T. Sviftas video pirmizrādes un noblieza savu 1984. gada hitu Panama.

Amerikāņiem (un tādu bija vairākums ceremonijas dalībnieku) ir ļoti raksturīgi kādam pateikties, kādu pieminēt un tamlīdzīgi. Tādēļ ļoti dīvaini, ka ceremonijā diezgan pieticīgi tika godināts pagājušajā nedēļā aizsaulē aizgājušais blūza karalis B. B. Kings. Jā, dažus teikumus viņam veltīja viens no pasākuma vadītājiem, reperis Ludacris, taču balvu saņēmēji leģendu tā arī nepieminēja. Ja runa būtu par MTV ar tās savdabīgo formātu, tas būtu saprotams, bet Billboard taču ir arī savas blūza mūzikas hitparādes...

Ceremonijas noslēgums gan sanāca diezgan samocīts. Reperi K. Vestu uz skatuves aicināja kā «doktoru» (pavisam nesen viņam piešķirts Čikāgas Mākslas institūta goda doktora nosaukums), tomēr viņa uzstāšanās bija vien pirmkursnieka vērta. Tā kā ceremoniju tiešraidē demonstrēja televīzijā, aptuveni piektās daļas Kanjes dziesmu tekstu vietā rupjību vietā bija klusums, skaņas kvalitāte bija slikta, bet tehniķi vēl vairāk visu sabojāja, piedūmojot skatuvi tā, ka arī redzēt vairs neko nevarēja...