Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Vācijas pilsētā alkoholiķus par ielu tīrīšanu atalgos ar alu

© Scanpix

Esenē Vācijas rietumos, sākot ar trešdienu, ielu sakopšanas darbos tiks iesaistīti alkoholiķi un narkomāni, kas kā atalgojumu saņems alu, tabaku, pārtiku un nedaudz naudas.

Projekta gaitu noplukušajā Esenes centrālās dzelzceļa stacijas rajonā rūpīgi uzraudzīs sociālie darbinieki.

Projekta sākuma fāzē seši cilvēki slaucīs ielas un savāks atkritumus, kā atalgojumu saņemot 1,25 eiro stundā, siltu maltīti un trīs alus pudeles maiņas beigās. Smēķētāji varēs saņemt tabaku, vēsta laikraksts "Die Welt".

Plāns jau izpelnījies asu kritiķu nosodījumu. Tā kāda bezpajumtnieku palīdzības organizācija "lētā darbaspēka" projektu nodēvējusi par dehumanizējošu un vaicā, kāpēc alkoholiķiem būtu jādod alus uz sabiedrības rēķina.

Tostarp projekta vadītāji no organizācijas "Suchthilfe Direkt" skaidro, ka no Nīderlandes aizgūtās ieceres mērķis ir reintegrēt sabiedrībā smagā atkarībā iestigušus cilvēkus, kas izjūt tieksmi pēc vairākām apreibinošām vielām, parasti smagajām narkotikām un alkohola.

"Projekta dalībnieki ir cilvēki, kuriem ir vajadzīga ikdienas struktūra, lai nostātos uz kājām," laikrakstam "Bild" skaidroja projekta pārstāvis Olivers Balgars.

Primārais mērķis ir "kaitējuma mazināšana" tiem cilvēkiem, kas vēl nav spējīgi pilnībā kļūt par atturībniekiem, iedrošinot viņus atteikties no stiprāku alkoholisko dzērienu lietošanas un panākot, ka viņiem izveidojas ciešāks kontakts ar sociālajiem un medicīniskajiem dienestiem.

Projektā pamatā piedalīsies cilvēki, kas ilgu laiku bijuši bez darba, kas ir iestiguši spēcīgā atkarībā un kuriem terapija nav spējusi palīdzēt. Tie, kuriem ir veselības problēmas, kas ir "sociāli izolēti un stigmatizēti," teikts organizācijas paziņojumā.