No Krīgera Nacionālā parka evakuē simtiem degunradžu

© Scanpix

Simtiem degunradžu tiks evakuēti no Dienvidāfrikas Krīgera Nacionālā parka, lai viņus glābtu no malumedniekiem, otrdien paziņoja Dienvidāfrikas vides ministre Edna Moleva.

Parka amatpersonas informēja, ka varētu pārvietot līdz 500 degunradžu, no kuriem katrs sver vairāk par tonnu.

Dienvidāfrikā ir vairāk nekā 80% no visiem pasaules Āfrikas degunradžiem. Malumedību skaits ir strauji pieaudzis no 13 gadījumiem 2007.gadā līdz 1004 gadījumiem 2013.gadā.

Moleva uzskata, ka degunradžu evakuēšana no Krīgera Nacionālā parka līdztekus "degunradžu cietokšņu" izveidošanai ļautu saglabāt Dienvidāfrikas degunradžu kopējā skaita pieaugumu.

Degunradžus varētu pārvietot uz citiem rajoniem, kuros malumedības ir retākas, piemēram, uz valsts vai privātajiem dabas parkiem, Krīgera parka teritoriju tuvāk Mozambikas robežai vai pat uz kaimiņvalstīm, norāda ministre.

Dienvidāfrikas valdība gatavojas arī palielināt sodus degunradžu malumedniekiem.

Slavenais Krīgera parks ir lielāks par Kurzemi, un tajā mīt apmēram 8400 balto degunradžu.

Parka amatpersonas norāda, ka Krīgera nacionālais parks ir lielākais malumednieku mērķis reģionā un tajā gada laikā nogalina vairāk degunradžu nekā visā pārējā Dienvidāfrikā.

Kaut arī degunradža ragu tirdzniecība kopš 1977.gada ir pretlikumīga, dažās Āzijas valstīs vēl joprojām tie ir ļoti pieprasīti un tiek izmantoti tradicionālajā medicīnā un kalpo arī par bagātības simbolu.

Dienvidāfrikas degunradžus evakuē no Krīgera Nacionālā parka

Svarīgākais