Pele, Koelju un supermodeles – Brazīlijas vizītkarte

Žizele Bundehena, supermodele, miljardiere. © publicitātes

Brazīlija. Šī eksotiskā un brīnišķīgā Latīņamerikas valsts ir ne tikai Pasaules kausa futbolā finālturnīra norises vieta, bet arī daudzu ievērojamu personību dzimtene.

Brazīlijā dzimuši tādi pasaulslaveni sportisti kā futbola leģenda Pele un viens no visu laiku labākajiem F1 pilotiem Airtons Senna, neatkārtojamais bestselleru autors Paulu Koelju un izcilais arhitekts Oskars Nīmeiers. Valda uzskats, ka tieši Brazīlijā mīt arī pasaules skaistākās sievietes. Un ne bez pamata: visdārgāk apmaksātās supermodeles Žizele Bundhena, Adriana Lima un Alesandra Ambrosio ir brazīlietes.

Futbola karalis

«Gadsimta sportists» – šādu titulu bijušais Brazīlijas futbolists Edisons Arantess du Nasimentu, pazīstams kā Pele, izpelnījies no Starptautiskās olimpiskās komitejas. Prestižais izdevums «Time Magazine» 1999. gadā nodēvēja viņu par vienu no 20. gadsimta 100 svarīgākajām personībām, bet dzimtajā Brazīlijā viņš ir nacionālais varonis. Pat vairāk: Brazīlijas valdība viņu ir pasludinājusi par nacionālo bagātību. Pele ir visu laiku rezultatīvākais Brazīlijas futbola izlases futbolists, kurš trīs reizes ieguvis Pasaules kausu. Nav nejaušība, ka tieši tagad par godu viņam, «Futbola karalim» jeb «Karalim Pele», ir atklāts muzejs «Museu Pele». Savas durvis tas vēris futbolista iemīļotā futbola kluba «Santos FC» dzimtajā pilsētā Santosā. «Es pateicos Dievam, kas devis man veselību saņemt šo godu,» aizkustināts teica 73 gadus vecais Pele atklāšanas ceremonijā. Muzejs aptver 4000 kvadrātmetrus un 2500 eksponātus, kas atspoguļo futbola leģendas dzīvi un karjeru. Eksponātu vidū ir Žila Rimē kausa atdarinājums, kas 1970. gadā uz visiem laikiem nonāca Brazīlijas futbola komandas īpašumā, apavu tīrīšanas kaste, kuru Pele saglabājis kā piemiņu no tēva, un no zeķēm sašūta bumba, ar kuru futbolists pirmo reizi spēlējis futbolu. Apsveikumu nosūtījusi arī Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa: «Šī muzeja atklāšanai ir milzīga simboliska nozīme. Pele sasniegumi ir Brazīlijas tautas vēsture.»

Fenomenālais rakstnieks

Par Brazīlijas fenomenu dēvētais rakstnieks Paulu Koelju, kura darbi tiek izdoti 150 valstīs un 65 valodās, popularitāti vispirms iemantoja ārpus dzimtenes robežām. Viņa ievērojamākais darbs ir romāns «Alķīmiķis», kas Brazīlijas grāmatnīcu plauktos nonāca 1987. gadā. Lasītāju vidū grāmata neguva piekrišanu, un izdevējs nolēma to izņemt no apgrozības. Taču «Alķīmiķis» iepatikās citu valstu lasītājiem, un šobrīd tā ir viena no visvairāk pārdotajām brazīliešu grāmatām. Romāns kļuvis par vienu no 20. gadsimta literatūras fenomeniem, tas iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā kā visvairāk dzīva autora tulkots darbs.

Koelju savos 67 gados ir piedzīvojis tik daudz, ka grūti aptvert, ka tas viss noticis ar vienu cilvēku – žurnālists, teātru režisors, grāmatu izdevējs, dziesmu autors, narkotiku patērētājs, spīdzināšanas upuris, sātanists, psihiatrijas pacients un rakstnieks. Jautāts, ko viņš pats domā par savu dzīvi, Koelju intervijā vācu izdevumam «Süddeutsche Zeitung» saka: «Vispirms mani pārņem apjukums, pēc tam svešuma sajūta. Vienmēr, kad internetā uzduros uz sava CV, nodomāju – vai tiešām šī persona esmu es? Pāršķirstot savas grāmatas, dažreiz skaļi sev atgādinu: «Mans Dievs, šis svētceļnieks, kas pieveicis 800 kilometru garo Santjago ceļu, esmu es.»» Pēc «People With Money» datiem, Koelju ir vislabāk apmaksātais mūsdienu rakstnieks. Starp citu, viņš ir kaislīgs futbola fans, Brazīlijas nacionālās futbola komandas piekritējs, un viņam pašam pieder futbola komanda «Rio de Janeiro Angels».

Brazīliešu «eņģelīši»

Brazīliete Žizele Bundhena ir veiksmīgākā un pelnošākā modele pasaulē. No viņas daudz neatpaliek arī tautietes Adriana Lima un Alesandra Ambrosio. Visas trīs pazīstamas arī kā pasaulslavenā apakšveļas zīmola «Victoria’s Secret» modeles, sauktas arī par «eņģeļiem». Tieši kā «Viktorijas eņģelis» savu galvu reibinošo modeles karjeru 2000. gadā sāka Bundhena, kura ir pirmā topmodele, kas nopelnījusi miljardu ASV dolāru. Bundhena savus miljonus pelna gan kā supermodele, gan arī kā ļoti prasmīga un veiksmīga uzņēmēja. Daiļā brazīliete ir Zviedrijas apģērbu veikalu tīklu «H&M» un slaveno modeļu namu «Versace» un «Dior» reklāmas seja, taču pēdējā laikā viņa lielu uzmanību izpelnījusies pati ar savu zīmolu laišanu tirgū. Ar Bundhenas vārdu tiek pārdotas gan rotaslietu kolekcijas, gan ekoloģiskā kosmētika, gan apakšveļas līnija. 2010. gadā pārdoti 250 miljoni pludmales sandaļu līnijas «Ipanema» apavu pāri, ko Bundhena izstrādājusi sadarbībā ar zīmolu «Havaianas». Tomēr Bundhenas lielākā potenciālā «naudas mašīna» ir viņas veļas kolekcija «Gisele Bundchen Brazilian Intimates». Bundhena pelna arī, ieguldot naudu investīcijās un nekustamajos īpašumos. Viņai pieder viesnīca Brazīlijas dienvidos, zemes gabali un villa Kostarikā un māja Kalifornijā. Šo īpašumu brazīliete iegādājās kopā ar vīru – amerikāņu futbola zvaigzni Tomu Breidiju.

Žizeles Bundhenas pēdās iet arī viņas tautiete Adriana Lima, kas jau vairākus gadus ir vadošā «Victoria’s Secret» modele, kā arī «Maybelline» seja. Viņu var uzskatīt arī par veterāni modes pasaulē, jo viņa piedalās modes skatēs jau kopš 1999. gada. Pērn Lima pārsteidza sabiedrību, atsākot darbu modeļu biznesā un reklamējot apakšveļu tikai astoņus mēnešus pēc otrā bērniņa, meitiņas Sjennas, dzimšanas. Jaunākā informācija liecina, ka Lima izšķīrusies no sava vīra serbu basketbolista Marko Jariča un tātad ir brīva sieviete. Starp citu, Adriana Lima redzama vienā no Pasaules kausa futbolā reklāmām – dienvidkorejiešu autoražotāja «KIA» automobiļu reklāmas rullītī, kurā daiļā brazīliete parāda, kas ir īsts futbols un kā tas jāspēlē.

Skaistuma noslēpums

Starojoša sejas krāsa, vingrs, lunkans augums un gari mirdzoši mati. Kā viņas to panāk? Iespējams, ka savu lomu te spēlē gēni, iespējams, ka to dara pati šī brīnišķīgā zeme ar dāsno sauli, glāsmaino vēju un silto ūdeni. Brazīlietes labi apzinās, cik svarīgs ir perfekts izskats, tādēļ ķermeņa kults ir viņu prioritāte. Sports un veselīgs uzturs pieder pie šīs nācijas dzīves stila, arī plastiskā ķirurģija ieņem ļoti nozīmīgu vietu šī skaistuma izkopšanā un saglabāšanā. Mēdz jokot, ka brazīlietes plastisko ķirurgu apmeklē tikpat bieži, kā eiropietes frizieri. Vācu plastiskais ķirurgs Hermanis Zolcs, kurš septiņus gadus strādājis Brazīlijas klīnikā, to skaidro ar brazīliešu mentalitāti. «Viņu ārienei jābūt perfektai, lai izraisītu ziņkāri uz iekšējām vērtībām. Taču šīs ļoti augstās prasības pret izskatu izriet no gauži vienkārša fakta, proti, Brazīlijā desmit mēnešus ir pludmales sezona. Par ko jūs domājat, dzirdot vārdu – Brazīlija? Par pludmali un karnevālu! Tie ir arī galvenie iemesli, kāpēc brazīlietes staigā bikini. Tādēļ Brazīlijā tik ļoti populāras ir krūšu un dibena palielināšanas operācijas.»

Protams, populārs ir arī dabiskais skaistums. To atzīst arī topmodele Alesandra Ambrosio: «Man patīk dabisks iedegums.» Ja dienas lielāko daļu uzturas svaigā gaisā, tad tiešām pilnībā var atteikties no mākslīgā brūnuma – nav brīnums, ka Brazīlijā viens no galvenajiem kosmētikas līdzekļiem ir saules aizsargkrēmi ar īpaši augstu aizsardzību pret UV stariem. Svarīgi esot izvēlēties arī mitrinošus sejas krēmus. Ambrosio izmanto sejas krēmu arī dekoltē daļai. Viņas kolēģe Adriana Lima mēdzot sejas krēmam piejaukt nedaudz bronzas pūdera, tādējādi iegūstot vasarīgu mirdzumu.

Katras brazīlietes lepnums ir arī mati – gaiši, brīvi krītoši kā Žizelei Bundhenai, tumši brūni kā Adrianai Limai vai tumši blondi kā Alesandrai Ambrosio. Intervijā izdevumam «Elle» Bundhena atklāj, ka ikdienā viņa pat nelietojot ķemmi un vienkārši sabužinot savus matus ar pirkstiem. Ambrosio uzskata, ka svarīgi sargāt matus no saules, tādēļ izmanto kondicionieri, kuru vienmērīgi iemasē matos, bet pēc tam matus sapin bizē. Adriana Lima reizi mēnesī palutina savus matus ar «Brazilian Blow Dry», kas paredzēta sprogainu matu savaldīšanai.

Taču visam pāri stāv sports un fiziskās aktivitātes. Sports pieder pie ikvienas brazīlietes ikdienas. Skriešana, peldēšana, sērfošana – lūk, laba izskata noslēpums. Ambrosio spēlē pludmales volejbolu, bet Bundhena labprāt sērfo. Taču pirms lielajām modes skatēm modeles nodarbojas ar sportu vēl nopietnāk: Alesandrai dienas programmā ir jogas un baleta nodarbības, Adriana lec ar lecamauklu (pat veselu stundu no vietas) un apmeklē boksa treniņus. Protams, sporta programma tiek papildināta arī ar veselīgu uzturu.