Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Izdegušajā Kuršu kāpu mežā rīko ekskursijas vides gida pavadībā

© F64

Lietuvas Kuršu kāpu nacionālais parks sācis piedāvāt interesentiem maksas ekskursijas pa šopavasar postošajā ugunsgrēkā izdegušo mežu, vēsta portāls "15min.lt".

Šis projekts aizsākts maija nogalē, atzīmējot Eiropas parku dienu. Ekskursija un parka darbinieka stāstījums vienam cilvēkam izmaksā desmit litus (2,90 eiro).

"Mums pašiem jāspēj sevi uzturēt, tādēļ nolēmām izmantot liesmu nopostīto mežu tūristu piesaistīšanai. Cilvēku interese ir ļoti liela, visvairāk pieteikumu saņemam no Klaipēdas, bet arī paši Neringas ļaudis grib visu apskatīt parka vides speciālista pavadībā un dzirdēt viņa stāstījumu. Ekskursija ir aptuveni divas stundas gara, bet garlaicīgi nekļūst ne mirkli," stāsta parka direkcijas vadītāja Aušra Fēzere.

Izdegušais mežs netiks aiztikts līdz pat septembrim. Rudenī to paredzēts izcirst 90 hektāru platībā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas 25.aprīlī izcēlās UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā Kuršu kāpu nacionālajā parkā, izdega aptuveni 130 hektārus liela platība. Cīņā ar liesmām iesaistījās lieli ugunsdzēsēju, karavīru, mežsargu un parka darbinieku spēki, gruzdošo mežu no augšas laistīja Lietuvas un Latvijas helikopteri. Lai pārliecinātos, ka likvidēti visi ugunsgrēka perēkļi, ugunsdzēsējiem nācās uzmanīt mežu triju nedēļu garumā.

Lēsts, ka liesmas nodarījušas zaudējumus 46 miljonu litu apmērā.

Izvērtējot notikušo, parka vadība uzskata, ka kāpas pamazām jāatbrīvo no blīvajām žuburaino kalnu priedīšu audzēm, kurās uguni apturēt faktiski nav iespējams. Lai gan savulaik šīs izturīgās un mazprasīgās priedītes bija vienīgais līdzeklis, kā apturēt ceļojošās kāpas, kuras pamazām ieputināja veselus ciemus, no ugunsbīstamības viedokļa tās uzskatāmas par īstu pulvera mucu. Šobrīd tiek gatavoti arī jauni, stingrāki kāpu meža apmeklēšanas noteikumi.

2006.gada maija sākumā vairāk nekā piecas dienas ilgā ugunsgrēkā kāpu priedulājs izdega gandrīz 250 hektāru platībā.