Ievēlēts jaunais Romas pāvests Francisks I

Par jauno 266 Romas katoļu baznīcas galvu ievēlēts askētiskais arhibīskaps no Buenosairesas Horhe Mario Bergoljo.

Ievēlot par pāvestu Buenosairesas arhibīskapu, 76 gadus veco Horhi Mario Bergoljo, Vatikāns lauž Eiropas pāvestu tradīciju.

Jaunā pāvesta vārds būs Francisks I, to 13. marta vakarā no Svētā Pētera Bazilikas balkona paziņoja arhibīskaps Žans Luī Torāns. 

Pats jaunais pāvests pūlim teica īsu uzrunu, kurā lūdza visus kristiešus pasaulē lūgt kopā ar viņu un par viņu, tāpat arī lūgt par iepriekšējo Romas pāvestu Benediktu XVI. 

Jaunais pāvests īsajā uzrunā aicināja sāpes nomainīt pret mīlestību un brālīgumu. Atvadoties viņš sanākušajiem novēlēja labu un mierīgu nakti.

Horhe Mario Bergolio dzimis 1936. gadā Argentīnā. Viņa tēvs ir dzelzceļa strādnieks no Itālijas. Jaunais pāvests runā spāniski un itāliski.

No šovakar ievēlētā pāvesta Franciska I katoļu baznīca var sagaidīt jaunas vēsmas, šādu viedokli aģentūrai LETA paudis Jelgavas bīskaps Edvards Pavlovskis.

Pavlovskis norādīja, ka par to liecina arī jaunā pāvesta izvēlētais vārds - Francisks I, ko katoļticīgie var uztvert arī kā zīmi baznīcas atjaunotnei.

Jaunais pāvests, kuram jāstājas Benedikta XVI vietā, ticis ievēlēts konklāva otrajā dienā piektajā balsojumā.

Baltie dūmi no skursteņa uz Siksta kapelas jumta parādījās plkst.20.08 pēc Latvijas laika. Drīzumā sāka skanēt Svētā Pētera bazilikas zvani, un milzīgais ticīgo pūlis Vatikāna Svētā Pētera laukumā, kas, neskatoties uz ilgstošo lietu, pacietīgi gaidīja baznīcas jaunā vadītāja ievēlēšanu, uzgavilēja.

Ovācijas nerimās līdz pat brīdim, kad uz bazilikas balkona parādījās kardināls, kurš mirkli vēlāk pavēstīja visas pasaules katoļu kārotos vārdus: "Habemus Papam" ("Mums ir pāvests").