Pirmo reizi cilvēces vēsturē globālais ūdens cikls ir “izsists no līdzsvara”

© Pixabay.com

Cilvēce “pirmo reizi savā vēsturē” ir izsitusi globālo ūdens ciklu no līdzsvara, veicinot pieaugošu ūdens katastrofu, kas izpostīs ekonomiku, pārtikas ražošanu un cilvēku dzīvības, liecina jauns nozīmīgs ziņojums.

Desmitiem gadu destruktīva zemes izmantošana un ūdens nepareiza apsaimniekošana ir sadūrusies ar cilvēku izraisīto klimata krīzi, radot "bezprecedenta stresu" globālajam ūdens ciklam, teikts ziņojumā, ko trešdien publicēja Pasaules ūdens ekonomikas komisija.

Ūdens cikls attiecas uz sarežģītu sistēmu, ar kuru ūdens pārvietojas ap Zemi. Ūdens iztvaiko no zemes, tostarp no ezeriem, upēm un augiem, un paceļas atmosfērā, veidojot lielas ūdens tvaiku upes, kas spēj pārvietoties lielos attālumos, pirms atdziest, kondensējas un galu galā nokrīt atpakaļ zemē lietus vai sniega veidā.

Ūdens aprites traucējumi jau tagad ir jūtami - gandrīz trīs miljardi cilvēku saskaras ar ūdens trūkumu. Labības raža sarūk, un pilsētas grimst, jo gruntsūdeņi zem tām izžūst.

Bez steidzamas rīcības sekas būs vēl katastrofālākas - ūdens krīze apdraud vairāk nekā 50% no pasaules pārtikas ražošanas un rada risku līdz 2050. gadam samazināt valstu IKP vidēji par 8%, bet valstīs ar zemiem ienākumiem tiek prognozēti daudz lielāki zaudējumi līdz pat 15% apmērā.

"Pirmo reizi cilvēces vēsturē mēs izstumjam globālo ūdens ciklu no līdzsvara," sacīja Johans Rokstrēms, Globālās ūdens ekonomikas komisijas līdzpriekšsēdētājs un ziņojuma autors. "Vairs nevar paļauties tikai uz nokrišņiem, visa saldūdens avotu."

Ziņojumā tiek apgalvots, ka ūdens cikla traucējumi ir “nepārprotami saistīti” ar klimata pārmaiņām un arī cilvēku nodarītais kaitējums, tostarp mitrāju iznīcināšana un mežu izciršana, paātrina globālo sasilšanu, savukārt klimata pārmaiņu izraisītais karstums samazina mitrumu un palielina ugunsbīstamību.

Krīzi vēl lielāku padara arī milzīgā nepieciešamība pēc ūdens - ziņojumā ir aprēķināts, ka vidēji cilvēkiem ir nepieciešami vismaz 4000 litru ūdens dienā, lai dzīvotu "normālu dzīvi", kas ir daudz vairāk nekā 50 līdz 100 litri, kas, pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas teiktā, ir nepieciešami pamatvajadzībām, un vairāk, nekā vairums reģionu spēs nodrošināt no vietējiem avotiem.

Ziņojuma autori saka, ka pasaules valdībām ir jāatzīst ūdens cikls kā "kopējs labums" un jārisina šis jautājums kolektīvi. Valstis ir atkarīgas viena no otras ne tikai ezeru un upju dēļ, kas šķērso to robežas, bet arī atmosfērā esošā ūdens dēļ, kas var pārvietoties milzīgos attālumos - tas nozīmē, ka vienā valstī pieņemtie lēmumi var traucēt nokrišņu daudzumu citā.

Ziņojumā ir izteikts aicinājums “pamatoti pārveidot ūdens atrašanās vietu ekonomikā”, tostarp labāku cenu noteikšanu, lai novērstu tā izšķērdību.

"Globālā ūdens krīze ir traģēdija, taču tā ir arī iespēja pārveidot ūdens ekonomiku," sacīja Pasaules Tirdzniecības organizācijas ģenerāldirektors un ziņojumu publicējošās komisijas līdzpriekšsēdētājs Ngozi Okonjo-Iveala. Viņš piebilda, ka ir svarīgi pareizi novērtēt ūdeni, "lai atpazītu tā trūkumus un arī daudzās priekšrocības, ko tas sniedz".